Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ευ. Βενιζέλος -ως υπουργός πολιτισμού- διέκοψε τις "συστηματικές ανασκαφές"....λόγω έλλειψης προθηκών, κλπ στα μουσεία.

"....τα οκτώ από τα δέκα αρχαία αντικείμενα είναι στις αποθήκες"(;)
....τάδε έφη ο κ. Ε. Βενιζέλος το Μάιο 1997  απαντώντας στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, όταν του ζητήθηκε η συνέχιση των ανασκαφών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης!
....και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας του έθνους μας ....ας την βάλουμε στο χρονοντούλαπο ή ας την θάψουνε κάτω από μπάζα και μπετά  ...."επιτήδειοι"  εργολάβοι και εργολαβίσκοι.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ" 13-05-1997 (αρνητική κριτική)
ΤΊΤΛΟΣ:  Ανασκαφές και μουσεία.
Αποσπάσματα από το άρθρο:
«Από τα δέκα αρχαία αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί, τα οκτώ βρίσκονται σε αποθήκες και μόνο τα δύο σε προθήκες μουσείων».
Αυτή είναι, "H απάντηση που έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, στην συνάντηση για την πολιτιστική ανάπτυξη της Θράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε η συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή, είναι χαρακτηριστική."
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε εδώ και καιρό τη διακοπή των συστηματικών ανασκαφών, προκειμένου να νοικοκυρέψει αυτό το κεφάλαιο-πληγή για το YΠΠO........
Όμως, και ποιος μπορεί να εγγυηθεί αυτό που θέλει το YΠΠO; Διακόπτοντας για ένα χρόνο (ίσως και δύο) τις συστηματικές ανασκαφές, ποιος μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα γίνει πράξη αυτό που δεν έγινε για δεκαετίες ολόκληρες; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα μπουν τα πράγματα σε μια σειρά.  Λογικό κι αυτό, αλλά δεν παύει να είναι μία υπόθεση........
H ανακοίνωση της διακοπής των συστηματικών ανασκαφών μοιάζει σαν πυροτέχνημα: εντυπωσιακό αλλά σύντομο. Κανείς δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες: Kατ’ αρχήν, πόσες ανασκαφές διεξάγονται;
Ποιες και με ποια κριτήρια θα διακοπούν; Πώς θα αξιολογηθούν; Και κυρίως τι σημαίνει το «πλην ειδικών εξαιρέσεων»; 
Επειδή στην Ελλάδα ξέρουμε, γνωρίζουμε ότι κάθε ανακοίνωση προσαρμόζεται στα μέτρα που εξυπηρετούν κι όχι στα αναγκαία για το σύνολο........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.