Η Ευρώπη δεν βγαίνει από την κρίση. Γιατί η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική, είναι πολιτική..

Οι μεταρρυθμίσεις στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν τεράστιο αντίτιμο, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Είναι και αυτή μία αλήθεια του απολογισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας, όπως η Πορτογαλία. Η ευρωβουλευτής του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος Άνα Γκόμες δηλώνει χαρακτηριστικά στην Deutsche Welle:
«Η Ευρώπη δεν βγαίνει από την κρίση. Γιατί η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική, είναι πολιτική. Οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί στις χώρες της νότιας Ευρώπης που βρέθηκαν σε προγράμματα βοήθειας καταδικάζουν την Ευρώπη. Η κρίση βαθαίνει. Πρόσφατα άκουσα ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Σίντρα, οι σχολικές καντίνες αποφασίστηκε να μένουν ανοιχτές και το Σαββατοκύριακο, ώστε να ταίζουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους. Του γονείς που πεινούν, γιατί είναι άνεργοι».
Το ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε πολλές φορές στις συζητήσεις που έγιναν στο Στρασβούργο- αυτή τη φορά όχι ως παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά μάλλον ως παραδειγματισμός για ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Χαρακτηριστική, αν και ιδιαίτερα προσεκτική, ήταν η διατύπωση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε αντιφώνησή του προς τον εκπρόσωπο της ιταλικής προεδρίας. «Βλέποντας τι ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι από την Ελλάδα, μία χώρα από την οποία απαιτήθηκαν πολλά, αλλά η οποία πέτυχε και πολλά, με την υποστήριξη σημειωτέον του γάλλου και του ιταλού υπουργού Οικονομικών και βλέποντας από την άλλη τι απαιτούμε από τη Γαλλία, τότε δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ, εάν είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα» τονίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Σχόλια