Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Απλά μαθήματα πολιτικής επιστήμης του Νίκου Τοπούζη


του Νίκου Τοπούζη
Συγγραφέας – Ιστορικός
Το μεγαλύτερο ψέμα που έχει πει η ελληνόφωνη πολιτική ελίτ του τόπου στον λαό είναι αναμφίβολα πως το πολίτευμα του νεοελληνικού Κράτους είναι Δημοκρατικό. 
Δημοκρατία σημαίνει πως ο Λαός παίρνει τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της πατρίδος ο ίδιος.


Ο κυρίαρχος Λαός αποφασίζει για τους νόμους, τη φορολογία, τις συμμαχίες κτλ. Ο Λαός παίρνει και την πιο κρίσιμη απόφαση, Ειρήνη δηλαδή ή Πόλεμος. Το πολίτευμα της Ελλάδος είναι αντιπροσωπευτικό.
Οι Έλληνες κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους που αυτοί οι αντιπρόσωποι θα πάρουν τις αποφάσεις για λογαριασμό των Ελλήνων. Το εκλεγμένο σώμα ονομάζεται Κοινοβούλιο.
Εφόσον ο Λαός δεν ψηφίζει νόμους αλλά οι αντιπρόσωποι του ΔΕΝ έχουμε Δημοκρατία αλλά republic παρόμοιο με αυτό της αρχαίας Ρώμης. Οι Έλληνες δηλαδή ΔΕΝ αποφασίζουν για το μέλλον τους. Το κάνουν για αυτούς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι τους, όσοι από αυτούς δηλαδή τηρούν τις υποσχέσεις τους μετεκλογικά.
Η μεγάλη διαφορά της σημερινής Ελλάδος με την αρχαία Ρώμη; Στην Αιώνια Πόλη ο Λαός (πληβείοι) είχε δέκα αντιπροσώπους εντός της Γερουσίας που απέβλεπαν στο συμφέρον του.

Αυτοί οι φορείς της λαϊκής βούλησης είχαν το δικαίωμα του VETO (αρνησικυρίας) σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο θεωρούσαν πως έβλαπτε τα συμφέροντα του Populus Romanus. Υπό αυτή την έννοια, το αρχαίο Ρωμαϊκό republic ήταν πιο δημοκρατικό από τη σημερινή νεοελληνική Δημοκρατία.
Απλά μαθήματα πολιτικής επιστήμης.
Η κρίση στην Ελλάδα του σήμερα δεν είναι ούτε οικονομική, ούτε πολιτική. Απλά έχει τραγικό οικονομικό και σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο.

Η νεοελληνική κρίση είναι πρωτίστως θεσμική. Θα πρέπει οπωσδήποτε και επειγόντως να ξεκινήσουμε τον διάλογο για τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος μας! Έναν διάλογο ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις.
Το republic δεν μας ταιριάζει ως Έθνος. Ήμασταν πάντοτε και ήμαστε ακόμη άναρχος λαός με οξυμένες τάσεις εγωκεντρισμού. Χρειαζόμαστε Δημοκρατία, χρειαζόμαστε ατομικά ο καθένας μας την πεποίθηση πως μπορούμε να αλλάξουμε τον ρου της Ιστορίας. Πως μπορεί ο καθένας από εμάς να βοηθήσει την χώρα και όχι να περιμένουμε κάποιον θεόσταλτο σωτήρα.
Ο 21ος αιώνας θα είναι μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ο Ελληνισμός έχει να προσφέρει πολλά. Το σημαντικότερο όμως που μπορεί να δώσει απλόχερα σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η ανθρωποκεντρικότητα του πολιτισμού του, που είχε πάντα αφετηρία το Δημοκρατικό πολίτευμα.

Σχόλια