Ετοιμάζουν την Δαμανάκη για τον 3ο γύρο..;;;

Με άρθρο υπό τον τίτλο «Η ΕΕ θέλει να αποφύγει την άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία στην Ελλάδα», η εφημερίδα «Le Monde» αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις από ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.
«Η Ευρώπη έχει εκ νέου στραμμένα τα βλέμματα στην Ελλάδα» αναφέρει η συντάκτρια, προσθέτοντας πως παραμονή του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής, παρατηρούνται «πυρετός στις αγορές, και βουτιά στο χρηματιστήριο της Αθήνας».

«Πρόκειται για υψηλού κινδύνου εκλογή» αναφέρει και παραθέτει τη διαδικασία, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με νικητή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «επικρατεί ήδη προεκλογικό κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι νιώθει έτοιμος να πάρει τα ηνία της χώρας και υπόσχεται την έξοδο από τα μνημόνια, αυτά τα μεγάλα προγράμματα, που οργανώνουν τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έναντι πιστώσεων 240 δισ. ευρώ από το 2010».

Η αρθρογράφος υπενθυμίζει τις υποσχέσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αύξηση του ελάχιστου μισθού, ειδική διευθέτηση για τα ιδιωτικά χρέη στις τράπεζες, ακύρωση των σχεδόν δύο τρίτων του δημόσιου χρέους και αύξηση των κρατικών δαπανών. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που τέθηκαν από τους πιστωτές στην Ελλάδα» λέει.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι «οι Βρυξέλλες δεν δίστασαν να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις», αναφέροντας τις δηλώσεις Γιούνκερ περί «οικείων προσώπων στην εξουσία», αλλά και την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, στο πρόγραμμα της οποίας δεν συμπεριελήφθη συνάντηση με Τσίπρα, καθώς και τις δηλώσεις του ότι «η ιδέα μη εξόφλησης του χρέους ισοδυναμεί με αυτοκτονία».Ωστόσο, η συντάκτρια αναφέρει πως «για τις Βρυξέλλες οι κίνδυνοι είναι σχετικοί [...] και δεν υπάρχει πανικός» σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τούτο εξηγείται, διότι -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- καταρχάς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και θα υποχρεωθεί πιθανότατα σε συγκυβέρνηση.  

Δεύτερον και, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της συντάκτριας από τις Βρυξέλλες, η σημερινή οικονομική κατάσταση ουδεμία σχέση έχει με εκείνη πριν δύο χρόνια «και πλέον δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ως πιθανό ο Α. Σαμαράς να έχει «έναν άσσο κρυμμένο στο μανίκι του και να προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τον δεύτερο γύρο, νέο υποψήφιο, που θα ικανοποιεί τουλάχιστον τη ΔΗΜΑΡ. Το πρόσωπο αυτό μάλιστα, που ακούγεται για την τρίτη εκλογή, είναι η πρώην Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη».

Σχόλια