Η εξέγερση του 2008 ως προάγγελος του Μνημονίου

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

“Οι ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 υπήρξαν μια σειρά πανελλαδικής εμβέλειας ταραχών, οι οποίες ακολούθησαν το συμβάν της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό της  Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση, ώστε χαρακτηρίσθηκαν από μερίδα του τύπου
και των πολιτικών κομμάτων ακόμη και ως εξέγερση. Ο πραγματικός χαρακτήρας των γεγονότων έγινε αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής τριβής και διχογνωμιών σχετικά με τη φύση και τα αίτιά τους.
Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της  6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.”
Τα παραπάνω αναφέρει εντελώς αντικειμενικά το άρθρο της wikipedia στο διαδίκτυο με θέμα : “Ταραχές του Δεκεμβρίου 2008 στην Ελλάδα”.Αλλά τα γεγονότα αυτά τα ζήσαμε όλοι μας τότε και μπορεί να μην μπορούσαμε να τα ερμηνεύσουμε όταν εξελίσσονταν, όπως δεν μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε και το ολοκαύτωμα της Ηλείας το 2007 αλλά σήμερα μετά τα απανωτά Μνημόνια σίγουρα όλοι μας μπορούμε να συνδυάσουμε κάποια γεγονότα και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας που είχαν μείνει τότε ημιτελή.
Λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ασχολούμασταν με την επιδείνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού που διαπίστωναν για το 2008 περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες (ποσοστό 52%), ενώ το 41% εκτιμούσε οτι η οικονομική του κατάσταση παρέμενε στάσιμη και μόλις το 7% ότι είχε βελτιωθεί.
Τα παραπάνω συμπεράσματα εξάγονταν από έρευνα, που διενήργησε τότε στις αρχές Νοεμβρίου 2008 η εταιρία «Palmos Analysis», για λογαριασμό του περιοδικού «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του Money Show.Μάλιστα, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά (35%) δήλωνε τότε πως είχε προβή ήδη σε περικοπές κατανάλωσης και δαπανών.Το 75% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα συνεχιζόταν  και το 2009, ενώ το 51% θεωρούσε πως θα λάβει εντονότερο χαρακτηρα.
Λες και είχαν προβλέψει στις έρευνες της εποχής οι έλληνες, απόλυτα, αυτά που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια με τα Μνημόνια και την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ.Μόνο που τότε, το 2008 η βενζίνη είχε το ένα τρίτο της σημερινής τιμής, οι μισθοί και οι συντάξεις ήταν στη θέση τους και η ανεργία δεν ξεπερνούσε το 7%.Παρόλα αυτά πάνω από το 50% των ελλήνων δεν άντεχαν τη δυσβάστακτη φορολογία της εποχής…χωρίς χαράτσια τότε!!
“Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 και ώρα 9:18, ο χρήστης "ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ" είναι ο πρώτος που αναρτά στο athens.indymedia την είδηση της επίθεσης, από τον αστυνομικό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε βάρος του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Την ίδια ώρα, ο συντάκτης της "Αυγής", Νίκος Μορφονιός, ειδοποιεί τον ρ/σ "στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5", ο οποίος διακόπτει το πρόγραμμά του, μεταδίδει την είδηση και παραμένει πρακτικά σε συνεχή ροή για τον... επόμενο μήνα”.(άρθρο της Μαρίας Καλυβιώτη στην Αυγή).
Ξαφνικά όλα τα προφίλ στο Facebook έγιναν μαύρα.Η είδηση διαδόθηκε στο διαδίκτυο αστραπιαία και ετερόκλητος κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους.
Ο υπουργός τότε Εσωτερικών  Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Ομόθυμη ήταν η καταδίκη του περιστατικού από την πολιτεία, ενώ συλλυπητήριες επιστολές απέστειλε στην οικογένεια του θύματος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το συμβάν «τραύμα στο κράτος δικαίου» της Ελλάδος.

Την επομένη ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν πορείες πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από συσσώρευση παρόμοιων περιστατικών και καταγγελιών αστυνομικής βίας. Οι πορείες έλαβαν χώρα, παράλληλα με τις επιθέσεις διαφόρων επιθετικών ομάδων, οι οποίες συνέχισαν τις εκδηλώσεις βίας με αυξανόμενη ένταση. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.
Με άρθρο - παρέμβασή του ο Μίκης Θεοδωράκης  στις 7.12.2008 δήλωνε: “Βγάλτε τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους” και τόνιζε:
“Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα που μας συγκλονίζει, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων, που ξεκινούν από κέντρα σκοτεινά, όμως ορατά από όλους.Αν θέλουν οι διάφοροι αυτόκλητοι ηγήτορες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό είτε από φόβο είτε από υπολογισμό είτε από ανομολόγητα κίνητρα, ας το κάνουν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια, όπως την βλέπω και όπως νομίζω ότι την βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ, που μόνο αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στον Λαό μας. Οι αντικειμενικές συνθήκες, ειδικά σε σχέση με όσα περάσαμε και ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, δεν δικαιολογούν με τίποτα αυτή την κατάσταση. Μοιάζει σαν να θέλουμε να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας.
Καιρός να μιλήσει και ο Λαός !”

Στις προσωπικές μου σημειώσεις τη μέρα εκείνη υπογράμμιζα τα εξής λέγοντας όχι στη βία της μειοψηφίας :
“Τα κόμματα εξουσίας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κρίση που περνά σήμερα το πολιτικό μας σύστημα.Έχουν απαξιωθεί όλοι οι θεσμοί (δικαιοσύνη, παιδεία, εκκλησία, αστυνομία,πολιτική, εκπαίδευση,υγεία).Έχουν χαθεί ευκαιρίες ανάπτυξης, έχει επικρατήσει η αναξιοκρατία, έχουν χαλαρώσει οι εργασιακές σχέσεις, έχει γίνει (1999) η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε αυτή τη χώρα (χρηματιστήριο).Ανεργία, ναρκωτικά και λάθος πρότυπα έχουν επιβληθεί στους νέους ανθρώπους.Η κοινωνία μας άλλαξε….”Πόσο εύκολα οι άνθρωποι παρασύρονται στο κακό και στο καλό και πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν να ελπίζουν.Πάντα”."
Και σήμερα μετά από τόσα Μνημόνια.Μετά από όσα πέρασε ο λαός μας χωρίς να αντιδράσει ουσιαστικά τα επόμενα από το 2008 χρόνια αναρωτιέμαι αν η “εξέγερση” αυτή ήταν μια τεχνητή εξέγερση εκτόνωσης ώστε να διευκολυνθούν όσα ήταν σχεδιασμένα να έρθουν.Αναρωτιέμαι αν το ένστικτο του Μίκη Θεοδωράκη έβλεπε όσα θα συνέβαιναν στο λαό μας.Τότε μιλούσαμε για τη γενιά των 700 ευρώ οι οποίοι έκαναν κίνημα και επισκέπτονταν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας….και σήμερα η γενιά των ξενιτεμένων παιδιών μας δεν ακούγεται πουθενά.
Είναι πράγματι λυπηρό που όταν ο κόσμος αντιδρούσε στο πρώτο Μνημόνιο  είχαμε μια Μαρφίν...μετά είχαμε μια τσόντα της Τζούλιας και τώρα αυτούς χθες  που καίνε την Αθήνα έστω κι αν είναι ανθρωπιστικό το αίτημά τους.
Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών της χώρας αντιδρούν με το νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας που θα πάρει τα σπίτια των ελλήνων εμείς ασχολούμαστε με αυτούς που καίνε τις περιουσίες των εμπόρων της Αθήνας.Πού ήταν άραγε αυτοί τόσα χρόνια κρυμμένοι και γιατί ξαναήρθαν τώρα; Πού ήταν όταν αυτοκτονούσαν τα παιδιά μας;
Είμαστε πιθανόν σαν λαός άξιοι της μοίρας μας και της προπαγάνδας που τρώμε …αμάσητη!!!
Είμαστε πιθανόν πρωταγωνιστές σε σενάρια που έχουν προκαθορίσει το ρόλο μας.

Κατέληγε ο Μίκης Θεοδωράκης στο άρθρο του τότε :
“ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ. Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του. Μην αφήνετε να σπιλώνουν τη μνήμη του Αλέξανδρου συνδέοντας το πρόσωπό του και το όνομά του με εικόνες φρίκης. Είναι σαν να τον σκοτώνουν για άλλη μια φορά.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ.
Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.”

*Δάσκαλος-Μ.Ed.,Νομικός

Πηγή. ilialive.gr

Σχόλια