ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΒΟΜΒΑ… Στο καναβάτσο ο Σαμαράς… Ο 1 στους 2 πιστεύει ότι είναι αληθινές οι καταγγελίες για δωροδοκία βουλευτών…

ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΗ με την παράταση της πολιτικής της λιτότητας, που «σαρώνει» τη χώρα την τελευταία πενταετία, είναι στη συνείδηση του κόσμου η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata, που δημοσιεύει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», το 55% των πολιτών θεωρεί ότι η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή...
είναι ταυτισμένη με την πολιτική της λιτότητας. Με το σκεπτικό, προφανώς, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει «γραμμή πλεύσης» και θα συνεχίσει να υποχωρεί και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ένας στους δύο (50%) πιστεύει ότι είναι αληθείς οι κατηγορίες για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών, ενώ η πλειοψηφία (36%) εκτιμά ότι η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τους βουλευτές και τελικώς δεν θα εκλεγεί ο Στ. Δήμας. Αντίστοιχο ποσοστό (36%) θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία υπεύθυνη για το κλίμα αδιαφάνειας και υπονοιών περί χρηματισμού που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Απαισιόδοξο για το άμεσο μέλλον εμφανίζεται ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αφού το 45% θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες η προσωπική οικονομική του κατάσταση θα είναι «μάλλον χειρότερη» και «σίγουρα χειρότερη» από ό,τι είναι σήμερα. Το κυρίαρχο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες συνδέεται με την καθημερινή επιβίωσή του, το 25% δηλώνει ότι εργάζεται, αλλά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του.
Πιο αναλυτικά:
Στο ερώτημα: «Σε ποιον βαθμό ταυτίζετε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας;», το 55% απαντά «απολύτως-αρκετά», το 38% λέει «λίγο-καθόλου» και το 7% δεν δίνει καμιά απάντηση. Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα σημάνει την παράταση της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τις απαντήσεις στο ερώτημα: «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι έχει βγει κερδισμένο από τους δύο πρώτους γύρους της Προεδρικής εκλογής;». Στο ερώτημα αυτό 39% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 12% η Νέα Δημοκρατία, ενώ ένα 40% πιστεύει ότι δεν ωφελείται κανείς από τους δύο. Παρά ταύτα, παραμένει πλειοψηφούσα (52%) η άποψη ο Πρόεδρος να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, γεγονός που πιθανόν συνδέεται με το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργείται από την κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Υψηλό είναι το ποσοστό (40%) όσων υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από την επόμενη Βουλή κι αφού προηγηθούν εθνικές εκλογές.
Δεν τους πιστεύουν
Δύσπιστοι και επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών δεν ευσταθούν ή πρόκειται για υποθέσεις «στημένες» από τους πολιτικούς της αντιπάλους, εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σύμφωνα με την έρευνα της Prorata το 50% πιστεύει ότι είναι αληθείς οι κατηγορίες περί απόπειρας δωροδοκίας βουλευτών με στόχο την εξαγορά της ψήφου τους στην Προεδρική εκλογή. Το 42% θεωρεί ότι δεν είναι αληθείς, ενώ ένα 8% δεν δίνει καμιά απάντηση.
Στο ερώτημα: «Προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει τους βουλευτές η συζήτηση γύρω από τις κατηγορίες δωροδοκίας;», το 36% απαντά στο να μην ψηφίσουν τον Στ. Δήμα και να εκλεγεί Πρόεδρος από την επόμενη Βουλή, το 24% στο να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα και να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, ενώ το 40% απαντά «Δεν γνωρίζω». Το 36% επιρρίπτει στη Νέα Δημοκρατία τις ευθύνες για «τη δημιουργία κλίματος αδιαφάνειας και υπονοιών χρηματισμού», το 15% στους Ανεξάρτητους Έλληνες, το 13% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 7% σε ΠΑΣΟΚ / Ελιά και το 12% σε άλλους παράγοντες.
Απαισιόδοξοι
Οι πολίτες δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία για το μέλλον που μέχρι πρότινος τουλάχιστον καλλιεργούσε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ότι η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση και η κατάσταση θα βελτιώνεται. Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% πιστεύει ότι τους επόμενους 12 μήνες η προσωπική οικονομική του κατάσταση θα είναι «μάλλον χειρότερη-σίγουρα χειρότερη», το 19% «σίγουρα καλύτερη-μάλλον καλύτερη», το 18% «ούτε καλύτερη-ούτε χειρότερη», ενώ το 12% το συνδέει με το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές.
Στο ερώτημα: «Ποια από τις παρακάτω φράσεις προσεγγίζει καλύτερα το οικονομικό πρόβλημα του νοικοκυριού σας;», οι απαντήσεις έχουν ως εξής : 25% εργάζομαι, αλλά αδυνατώ να καλύψω τις ανάγκες της διαβίωσής μου, 19% είμαι άνεργος, 12% εργάζομαι, αλλά αδυνατώ να καλύψω τα χρέη προς τράπεζες και εφορία. Για το 16% το οικονομικό του πρόβλημα δεν έχει να κάνει με κανέναν από τους παραπάνω λόγους, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 20% που δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα!
Η έρευνα της Prorata διενεργήθηκε το διήμερο 23-24 Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου μέτρησε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης τόσο για το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας όσο και τις εξελίξεις στην υπόθεση Χαϊκάλη.

hellasforce.com

Σχόλια