Η λιτότητα που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Βελγίου ίσως πυροδοτήσει ένα χειμώνα δυσαρέσκειας. Μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις αναμένονται νέες διαμαρτυρίες και απεργίες. Στο πρότυπο του ευρωπαϊκού νότου;
Ούτε ένα μήνα στην εξουσία δεν έχει κλείσει ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Οι τρεις
μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας όμως είναι αποφασισμένες να αντισταθούν στα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή λιτότητας και περικοπών.
Μόλις χθες εκτός από την γενική απεργία, περίπου 100.000 Βέλγοι από όλα τα μέρη της χώρας ήρθαν στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν κατά των σχεδιαζόμενων μέτρων. Κατ΄ εξαίρεση οι βέλγοι σιδηροδρομικοί, που συνήθως πρωτοστατούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, έκαναν ακόμα και υπερωρίες για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι διαδηλωτές θα έφθαναν στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Αντιδράσεις στα κυβερνητικά μέτρα
Οι διαδηλώσεις επισκιάστηκαν εν μέρει από επεισόδια
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός προτίθεται να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ και να καταθέσει μέχρι το 2018 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Όμως το κύριο πρόβλημα του Βελγίου δεν είναι ο νέος δανεισμός, όπως συμβαίνει στη γειτονική Γαλλία, αλλά το δημόσιο χρέος που φθάνει το 105% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει λίγο πολύ τα ίδια μέτρα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλησαν να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους, με άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή αύξηση ορισμένων φόρων κατανάλωσης. Στόχος της κυβέρνησης Μισέλ είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα μισθολογικά κόστη στην Ευρώπη.
Τα συνδικάτα απειλούν με «θερμό χειμώνα»
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν στα μέτρα είναι οι Βέλγοι
Συνδικάτα εργαζομένων, όπως το σοσιαλιστικό ABVV, είναι δυσαρεστημένα διότι δεν κλήθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της λιτότητας και τις περικοπές στον τομέα της υγείας. Οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν τη στήριξη και της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει ότι «υπάρχουν εναλλακτικές στην πολιτική αυτή, αλλά κανείς δεν λαμβάνει υπόψη τη φωνή των εργατών. Οι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν με πιο δίκαιο τρόπο». Και στο Βέλγιο ακούγεται πλέον το πανευρωπαϊκά δημοφιλές σύνθημα «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι». Η σημερινή μαζική διαδήλωση είναι μόλις η αρχή, δήλωσαν οι διοργανωτές, οι οποίοι προγραμματίζουν την κορύφωση των κινητοποιήσεων στις 15 Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ βρίσκεται ήδη υπό πίεση πριν καν μπορέσει να σταθεροποιηθεί στην εξουσία. Ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων της η κεντροδεξιά κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από πολλούς Βέλγους «συνασπισμός καμικάζι» μιας και δεν εκπροσωπούνται σε αυτήν, όπως είθισται, όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, αλλά ούτε Βέλγοι και Φλαμανδοί δεν μοιράζονται αναλογικά τους υπουργικούς θώκους.