Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Στείλαν τον Άιντε και... ντε και καλά να φάνε το φυσικό αέριο της Κύπρου..

Την αποφασιστικότητά του να συμβάλλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, ο οποίος με τον τρόπο του απέδωσε ίσες ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, ακολουθώντας οπιστά τη Βρετανική και Αμερικάνικη άποψη για την επίλυση του Κυπριακού.
Μετά τις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό
Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Αναστάσιο Μιτσιάλη, ο κ. Άιντε τόνισε ότι χρειάζεται αμοιβαία βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κ. Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Έρογλου, έχουν δεσμευθεί για την επίλυση του Κυπριακού.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι θα είναι επωφελές και για τις δυο κοινότητες εάν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε ότι η σταθερότητα θα λειτουργούσε καταλυτικά και για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή. Η πολιτική αυτή που απορρίπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ότου επιλυθεί το Κυπριακό, έχει γίνει ο μοχλός πίεσης των Βρετανο-Αμερικανών που χρησιμοποιούν ως μέσον πίεσης την Τουρκική εξόρμηση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση του κ. Άιντε από το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι είχε μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Άιντε είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός που έχει τη νορβηγική εμπειρία σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και έχει «μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία υποστηρίζουμε, να πετύχει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο του 2014».
«Αυτό θέλουμε. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις. Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες, χρειάζονται όμως πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτοι να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, επανέλαβε ότι ο δικός μας ρόλος είναι πάντα υποστηρικτικός των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, και πρόσθεσε:
«Κριτήριό μας είναι πάντα η διεθνής νομιμότητα, καθώς και η μνήμη και η γνώση μιας σκληρής ιστορικής εμπειρίας, αλλά η θέση μας είναι πάντα μια στάση που στοχεύει στη σταθερότητα και στην ειρήνη, αλλά φυσικά και μιας λύσης στο Κυπριακό που θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το Κοινοτικό Κεκτημένο και φυσικά με τις στοιχειώδεις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.