Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Διαφωνούν οι επιστήμονες για τον διπλό σεισμό στον Ευβοϊκό


Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για τις, δυο, ιδιαίτερα αισθητές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5,1 βαθμών αμφότερες, που σημειώθηκαν στη 1.05 και 1.09 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο του Ευβοϊκού, 81 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Αθήνας και 28 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας.
Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αθήνα, τη Χαλκίδα,
τη Βοιωτία, τη Λαμία - αλλά και τη Θεσσαλία ακόμη και την Πελοπόννησο. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν αναφερθεί ζημίες ούτε στη Χαλκίδα ούτε την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Ο Καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι ο σεισμός προήλθε από μια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου που ανήκει στο νότιο τόξο του ρήγματος της Αταλάντης. Πρόσθεσε πάντως ότι έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με φθίνουσα πορεία, γεγονός που δειχθεί ότι το φαινόμενο εξασθενεί.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου ρήγματος της Αταλάντης, που είχε δώσει έναν τρομακτικό σεισμό πριν από 110 χρόνια ο κύριος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο   σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει νέο μεγάλο σεισμό σε 700 με 800 χρόνια.
«Το φαινόμενο του διπλού σεισμού δεν είναι πρωτόγνωρο και με αυτήν την έννοια δεν προκαλεί ανησυχία» ανέφερε επίσης ο κ. Λέκκας.
«Δεν έχουμε καμία ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από αυτό τον εστιακό χώρο τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος. Η χώρα μας είναι σεισμογένης, και έτσι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Εκτιμήσεις κάνουμε και εμείς οι σεισμολόγοι».
Δεν αποκλείει ένα νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, όπως δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει πολύ, είπε ο κύριος Τσελέντης, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι υψηλής σεισμικότητας. Πάντως, ο κύριο Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως.
«Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός... Μην παίζουμε το ρόλο του επαγγελματία εφησυχαστή, η περιοχή συμπεριφέρεται περίεργα το τελευταίο διάστημα» ανέφερε δε στον ΑΝΤ1 ο κύριος Τσελέντης.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης, αλλά λίγο νοτιότερα, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Δρακάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.