Αμφίπολη ... "Ο τάφος ανήκει σε Μακεδόνα στρατηγό"

- Παγκόσμιος θαυμασμός για τα νέα ευρήματα της Αμφίπολης
 - Βρέθηκε τάφος και μέσα σε αυτόν σκελετός
- Οστά βρέθηκαν και έξω από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το ξύλινο φέρετρο
- Θα επιχειρηθεί ταυτοποίηση με την μέθοδο DNA
- Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει δήλωσε η Κατερίνα Περιστέρη
- Ευρήματα και μέσα στο νερό από την υποχώρηση των υδάτων της Κερκίνης!
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η φράση της Κατερίνας Περιστέρη πως η Αμφίπολη κρύβει ακόμη πολλά μυστικά είναι ακόμη μια απόδειξη για τη σημαντικότητα των ευρημάτων στο λόφο Καστά της Αμφίπολης. Αυτό που όλοι περίμεναν, εν πολλοίς ανακοινώθηκε σήμερα: ο τάφος της Αμφίπολης δεν ήταν κενός. Βρέθηκε σε αυτόν ολόκληρος σκελετός που ήταν τοποθετημένος σε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε βάθος 1,60μ., ήταν κιβωτιόσχημος και κατασκευασμένος από πωρόλιθους. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.



Το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ. Ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε τόσο μέσα, όσο και έξω από τον τάφο και στα οστά θα γίνουν εξετάσεις με την μέθοδο του DNA από ειδικούς επιστήμονες. Μέσα στον τάφο υπήρχε μια θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί το ξύλινο φέρετρο και εκεί ακριβώς βρέθηκαν γύρω - γύρω σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.

Το (νέο) μυστήριο: Σε ποιον ανήκει ο σκελετός
Εκείνο που ακόμη δεν μπορεί να απαντηθεί είναι ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης. Η Κατερίνα Περιστέρη, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως ο τάφος ανήκει σε άνδρα, Μακεδόνα στρατηγό. Μάλιστα, φάνηκε αυτή η βεβαιότητά της να εκπλήσσει ακόμη και τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη καθώς και την εκπρόσωπο επικοινωνίας του τάφου, Άννα Παναγιωταρέα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου άλλωστε "πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος".




"Η ανασκαφή στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες που έδωσαν την ψυχή τους γι αυτή την ανασκαφή, από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο και πέρα από αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον πρύτανη του ΑΠΘ, που ήρθε στην ομάδα μας και τον Γρηγόρη Τσόκα για να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλειά μας στον Τύμβο.

Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε γιατί ακόμη η περίβολος μας διαφυλάσσει πολλά μυστικά", η κα Περιστέρη.

Σχόλια