Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Fitch: Τα stress tests ίσως δείξουν νέα ελλείμματα στις ελληνικές τράπεζες..πλήρωνε μακάκα έλληνα..


Fitch: Τα stress tests ίσως δείξουν νέα ελλείμματα στις ελληνικές τράπεζες..πλήρωνε μακάκα έλληνα..«Βάρος» για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν τα προβληματικά δάνεια, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος και εκτιμά πως τα stress tests ενδέχεται να δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, ιδιαίτερα εάν δεν ενσωματωθούν πλήρως τα δυνητικά οφέλη από τα συνεχιζόμενα μέτρα αναδιάρθρωσής τους.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και την πρόοδο που σημείωσαν με τα σχέδια συγχωνεύσεων και αναδιάρθρωσής τους. «Τα μεγάλα ποσά προβληματικών δανείων που δεν καλύπτονται από προβλέψεις καθιστούν τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ευάλωτες στις εξελίξεις σε μία οικονομία που βελτιώνεται, αλλά είναι ακόμη πολύ αδύναμη», σημειώνει ο Fitch. Ειδικότερα, τα προβληματικά δάνεια, στο τέλος του 2013, κυμαίνονταν από το 29,7% της Εθνικής που είναι το χαμηλότερο ποσοστό έως το 45,6% της Alpha Bank που είναι το υψηλότερο.
Όπως παρατηρεί ο οίκος, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος παραμένει η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι έχουν βελτιωθεί οι μονάδες που έχουν συστήσει εσωτερικά οι τράπεζες για την ανάκτηση των δανείων, κάτι που εξηγεί εν μέρει εξηγεί τη δημιουργία λιγότερων νέων προβληματικών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο Fitch δεν προβλέπει καμία αλλαγή του αξιόχρεου B- των τραπεζών, το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «εάν προκύψουν κάποια πολύ σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού τους, τα οποία θα πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα με μέτρα αναδιάρθρωσης, τότε πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές αλλαγές όσον αφορά στην πιστοληπτική αξιολόγησή τους».
Σε ό,τι αφορά στο βασικό σενάριο του οίκου, οι τράπεζες αναμένεται να καλύψουν με ιδιωτικούς πόρους τα κεφαλαιακά κενά τους, όπως συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά τις ασκήσεις αντοχής που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), παρά με προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο έχει ακόμη διαθέσιμα ύψους 11 δισ. ευρώ.
Τέλος, ο Fitch σημειώνει ότι αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται πτωτικά, συμπιέζοντας δυνητικά περαιτέρω τις αξίες των ενεχύρων. Η εξασθένηση των πιστώσεων είναι πιθανόν να συνεχισθεί, όπως εκτιμά, αλλά βραδύτερα, καθώς η οικονομία «έχει πιάσει πάτο» και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Fitch, αναμένεται να ανακάμψει με βραδύ ρυθμό που φθάνει το 0,5% το 2014 και 2,5% το 2015. Κέρδος online

Σχόλια