ΠΡΙΝ Ο ΣΕΒ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της 31/10/2014 της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και της δημοσιογράφου κ. Μανιφάβα, ο ΣΕΒ θα κάνει παρέμβαση στις 7/11/2014 στο ΣτΕ υπέρ της απόφασης Γιακουμάτου για τις Κυριακές.
Όπως δήλωσαν στην δημοσιογράφο «κύκλοι του ΣΕΒ»: «πάγια θέση του Συνδέσμου είναι η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις της Πολιτείας.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η πιλοτική άρση των περιορισμών στην προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και κάθε περιορισμού στην ανταγωνι­στική λειτουργία των επιχειρήσεων λειτουργεί σε όφελος του καταναλωτή, της εθνικής οικονομίας, της ποιότητας των αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και του τουριστικού προϊόντος της χώρας».
Τόσα χρόνια όμως ουδεμία ανακοίνωση δεν έβγαλε ο ΣΕΒ, που τόσο κόπτεται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων, όταν:
  1. Μέλη του συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία περί ανταγωνισμού (Ν703/77 και Ν3959/2011), είτε καταχραζόμενα την δεσπόζουσα θέση τους, είτε στήνοντας καρτέλ, είτε επιβάλλοντας παράνομα καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις.
  2. ακυρώνονται οι καταδικαστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εις βάρος και μελών του, επειδή ο συνομιλητής του ΣΕΒ υπουργός Ανάπτυξης «ξέχασε» επί 18 μήνες (τυχαία προφανώς…) να διορίσει ένα μέλος που έλειπε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
  3. ακυρώνονται σκανδαλωδώς τα πρόστιμα εις βάρος πολυεθνικών, προφανώς και μελών του, που τσάκισαν τον ανταγωνισμό επί χρόνια
  4. καθυστερεί με δόλο η Επιτροπή Ανταγωνισμού να τιμωρήσει τα καρτέλ που στήνουν μεγάλες εταιρείες, προφανώς και μέλη του, διαλύοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό (που τόσο κόπτεται για αυτόν ο ΣΕΒ)
  5. το σύστημα πολυεθνικές-σούπερ μάρκετ (που πολλές επιχειρήσεις εξ’ αυτών είναι μέλη του) διατηρεί τις τιμές σε πολύ υψηλό επίπεδο σε απόλυτη «συνεννόηση» και «αλληλοκατανόηση»
 
Αν ενδιαφέρεται ο ΣΕΒ για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να πιέσει δημοσίως και εμπράκτως την Κυβέρνηση να ελέγξει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (και όχι «κομματικά») τις παραβάσεις εις βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού. Να πιέσει τον κάθε Γιακουμάτο, Χατζηδάκη, Δένδια, Χρυσοχοίδη (και όσους ….επιτυχημένους παρέλασαν από το Υπ. Ανάπτυξης) να φέρουν αποτέλεσμα ελέγχοντας την ανίκανη Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με τους χρόνους στους οποίους δρα και την νομιμότητα της λειτουργίας της.
Για παράδειγμα, στις 10 Νοεμβρίου 2014 «δικάζεται» ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ένας εκ των αντιπροέδρων του ΣΕΒ, για κατάχρηση δεσπόζουσα θέσης. Η καταγγελία εις βάρος του κολοσσού έγινε το 1998 (όταν ανήκε σε άλλη ιδιοκτησία) και η ανίκανη (και δόλια) Επιτροπή Ανταγωνισμού έθαψε την υπόθεση επί σειρά ετών για να καταλήξει να εκδώσει καταδικαστική εισήγηση 16 χρόνια (δέκα έξι χρόνια) μετά την καταγγελία!!! Είχαν δηλαδή τα στοιχεία επί 16 χρόνια και απλά τα έθαβαν.
Σε άλλο παράδειγμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακάλυψε ότι η κορυφαία πολυεθνική στα πατατάκια (προφανώς μέλος του ΣΕΒ) έστελνε υπαλλήλους της με κουκούλες και ρόπαλα (ως οργανωμένη εγκληματική συμμορία) να καταστρέφουν τις σκαλιέρες των ανταγωνιστών, φωτογράφιζε τις καταστροφές και στην συνέχεια παρότρυνε και τα λοιπά στελέχη της να κάνουν το ίδιο. ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ.
 
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ;
  • ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ;
  • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ «ΑΝΙΚΑΝΩΝ» ΚΥΝΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ;
  • ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΕ;
 
Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

Σχόλια