Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Ο λογαριασμός της φτώχειας...

Στη σπείρα της κρίσης βρίσκονται εγκλωβισμένοι πολίτες και επιχειρήσεις. Στην πράξη, τα μέτρα των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει μια αλυσίδα εξελίξεων και την ώρα που ένα πρόβλημα τείνει να κλείσει, ανοίγει ένα επόμενο ως συνέπεια των παρεμβάσεων. Εστί, μπορεί η μείωση μισθών να κρίθηκε αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή για την οικονομία, έφερε όμως στα πρόθυρα της χρεοκοπίας χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία με τη σειρά τους έκοψαν τις αγορές αλλά και τις πληρωμές οφειλών.

Το καθοδικό αυτό σπιράλ έφερε μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις, πολλές μάλιστα έβαλαν λουκέτο, με συνέπεια τις απολύσεις εργαζομένων. Η φτώχεια έχει συγκεκριμένο κόστος. Στην Ελλάδα ο λογαριασμός της φτώχειας ήδη συγκεντρώνεται. Ένα στα τρία νοικοκυριά εμφανίζεται να έχει καθυστερημένες οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ταμεία, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες καθώς και προς άλλους φορείς. Ειδικότερα, το 34,8% των νοικοκυριών δήλωσε σε πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ πως ήδη έχει παγώσει τις πληρωμές αυτές, ενώ το 41,7% εκτιμά πως δεν θα μπορέσει να καλύψει βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος, με το ποσοστό να φτάνει στο 44% για τα νοικοκυριά που πιστεύουν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Μείωση κατά 64,3% είδαν οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 στον κύκλο εργασιών τους, την ώρα που ένα ανάλογο 64,4% δήλωσε ότι η ζήτηση για προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν είχε κατακόρυφη πτώση. Όσο για τη ρευστότητα τους στο ίδιο διάστημα περιορίστηκε, όπως δηλώνει το 72,8% με τον αριθμό των παραγγελιών προς τους προμηθευτές να ψαλιδίζεται για ένα ποσοστό 67,8% των επιχειρήσεων αυτών. real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.