Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

"Ανησυχία" για την Ελλάδα..οι Σαμαροβενιζέλοι για άλλη μια φορά τα κάνανε μαντάρα..

«Ανησυχία» για την Ελλάδα
Ο προβληματισμός της ΕΕ για πιθανή επιστροφή της ελληνικής κρίσης καταγράφεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, το οποίο μάλιστα αφήνει αιχμές για άκομψους χειρισμούς από την ελληνική πλευρά.
Αφορμή για την εκτενή ανάλυση της εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι μεγάλη ανησυχία» ήταν ....


η «βουτιά» πολλών μετοχών στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς και η αισθητή πτώση του δείκτη V-Dax-New, που θεωρείται «βαρόμετρο» της αγοράς και προδιαθέτει για μελλοντικές κινήσεις των επενδυτών. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει φτάσει το 8,7%, που είναι το υψηλότερο εδώ και έναν χρόνο και πάντως «υπερβολικά υψηλό» για την Ελλάδα, εάν θέλει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές.
0,,15792569_404,00Η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται σε πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ότι για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού «ευθύνονται πολλοί παράγοντες». Σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν όχι μόνο για τη γενικότερη αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και για τις «αντιφατικές» δηλώσεις που ακούστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα σε σχέση με τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας από το 2015 και μετά. Όσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα εκτιμά ότι «από τη μία πλευρά επιθυμεί μία, κατά το δυνατόν, άνευ όρων έξοδο από το πρόγραμμα, ώστε να απαλλαγεί από νέους όρους (βοήθειας). Από την άλλη πλευρά έχει προφανώς αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μία ασφαλής έξοδος στις αγορές χωρίς κάποια μεταβατική λύση». Σύμφωνα πάντως με την Frankfurter Allgemeine, η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για «προληπτική γραμμή πίστωσης» προσέκρουσε σε «σκεπτικισμό» στους κύκλους του Eurogroup.
Αιχμές για την Τράπεζα της Ελλάδας
Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στη «χείρα βοηθείας» που προσέφερε στην Αθήνα και επιβεβαίωσε και επισήμως την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώνοντας το «κούρεμα» που επιβάλλει σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία λαμβάνει ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες. Κατ΄αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν ήδη να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα έως 12 δις ευρώ από τη Φραγκφούρτη, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι το ζήτημα αυτό είχαν συζητήσει την Τετάρτη στην Αθήνα η ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ωστόσο, στο ρεπορτάζ διατυπώνονται και κάποιες «αιχμές»: σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine, κύκλοι της ΕΚΤ χαρακτηρίζουν «κακή συνήθεια» το ότι η ελληνική πλευρά έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία. Επιπλέον, φέρονται δυσαρεστημένοι για το ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ παρουσιάστηκε ως «απάντηση» στην αντίδραση των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, ενώ στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή προετοιμαζόταν για πολλές εβδομάδες.  FAZ, Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.