Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Στα χέρια των τζιχαντιστών και η Βαγδάτη;


Στα χέρια των τζιχαντιστών και η Βαγδάτη;
H οργάνωση Ισλαμικός Στρατός φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο στρατηγικό της στόχο, την κατάληψη της Βαγδάτης. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους είναι προς το παρόν πολύ απασχολημένοι με το Κομπάνι.
Η επαρχία Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των τζιχαντιστών της Ισλαμικής Οργάνωσης.
Η επαρχία αυτή έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την κυβέρνηση. Γιατί σε αυτήν βρίσκονται οι πόλεις Φαλούτζα, Χιτ και Κουμπαίσα, μέσα από τις οποίες περνά ο κεντρικός διάδρομος που οδηγεί από τη Συρία στη Βαγδάτη. Και οι τρεις αυτές πόλεις βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Διαταγή για υποχώρηση
Στρατηγικής σημασίας το αεροδρόμιο της Βαγδάτης
Οι προβλέψεις του Γκύντερ Μάιερ, από το Κέντρο Αραβικών Σπουδών στο Μάιντς προκαλούν μεγάλη ανησυχία. «Μετά τον έλεγχο της επαρχίας Ανμπάρ σε ποσοστό 80% από τους τζιχαντιστές, βασικά δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι το δραματικό για τις εναπομένουσες περιοχές». Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του τότε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θα βρίσκεται σε θέση υπεροχής έναντι του ιρακινού κυβερνητικού στρατού, ο οποίος έχει στο μεταξύ εξαφανιστεί. «Στην πραγματικότητα η διαταγή για υποχώρηση ήρθε τόσο ξαφνικά μέσα στη νύχτα, που οι στρατιώτες άφησαν όλο τον οπλισμό τους και τα πολεμοφόδιά τους. Οι ιρακινοί στρατιώτες έχουν άθλια εκπαίδευση, δεν έχουν κίνητρο και υπό αυτήν την έννοια δεν είναι ετοιμοπόλεμοι».
Ενδεχόμενη πτώση της επαρχίας Ανμπάρ στα χέρια των ισλαμιστών έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο γιατί θα περνούσαν υπό τον έλεγχό τους σημαντικές πηγές ύδρευσης και ενέργειας, αλλά και για ένα δεύτερο λόγο. Εκεί υπάρχουν σημαντικά στρατόπεδα με αποθήκες όπλων και πολεμοφοδίων που θα περνούσαν στα χέρια τους. Και έτσι θα προχωρούσαν πιο εύκολα στην επίτευξη του στρατηγικού τους στόχου, την κατάληψη της Βαγδάτης.
0,,17999007_403,00
Προτεραιότητα το Κομπάνι Το Ανμπάρ είναι περιφέρεια του δυτικού Ιράκ
Η ιρακινή κυβέρνηση έκανε επείγουσα έκκληση στους Αμερικανούς και στους Άραβες συμμάχους τους, γιατί φοβάται ότι η πρωτεύουσα δεν θα μπορεί να αντισταθεί για πολύ ακόμη, αλλά ούτε και το κοντινό διεθνές αεροδρόμιο. Ωστόσο, η διεθνής συμμαχία είναι πολύ απασχολημένη με το Κομπάνι. Καθημερινά βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ, και όπου οι κούρδοι Πεσμεργκά προβάλλουν αντίσταση η πορεία της οργάνωση φαίνεται να αναχαιτίζεται. Η επαρχία Ανμπάρ δεν βρίσκεται πια στο «κάδρο» των συμμαχικών προτεραιοτήτων.
Αλλά και οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών δεν στάθηκαν ικανοί να σταματήσουν την επέλαση στο Ανμπάρ, οι ισλαμιστές μαχητές χωρίς την προβολή σχεδόν καμιάς αντίστασης κατέλαβαν ολόκληρα χωρά και πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχαν γίνει σχέδια για τη σύσταση ενός κοινού στρατηγείου από Ιρακινούς και Αμερικανούς, αλλά έμεινε στα χαρτιά. http://www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.