Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

Αντισυνταγματικές οι έφοδοι εφοριακών σε σπίτια χωρίς εισαγγελέα

Παραβίαση του Συντάγματος εντοπίζει ο Άρειος Πάγος στις εφόδους εφοριακών σε σπίτια οφειλετών του Δημοσίου, χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, λύνοντας με γνωμοδότησή του - προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων -, τον γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί σχετικά.
Στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαου Παντελή καθίσταται σαφές ότι...

«για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές (οι κατ΄ οίκον έρευνες) και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εκτός του πλαισίου της συνταγματικής μας τάξης».
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει το μέχρι σήμερα σκηνικό, καθώς έχει προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (με ψήφους 14-10) η οποία και έδινε το πράσινο φως στις αρχές να διενεργούν ελέγχους - έρευνες που αποσκοπούν στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων.
Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου εδράζεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στις έρευνες για φορολογικούς λόγους και στις ανακριτικές έρευνες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διενεργούνται πάντοτε με την παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ο κ. Παντελής τονίζει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα ισχύοντα μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Για τη διασφάλιση συνεπώς της εγκυρότητάς τους και της δυνατότητας να χρησιμοποιηθούν ως νόμιμα αποδεικτικά μέσα (άρθρο 19 του Συντάγματος ), επιβάλλεται οι κατ' οίκον έρευνες που διενεργούνται στα πλαίσια αυτά, να περιβληθούν με τις ίδιες δικαιοκρατικές εγγυήσεις που περιβάλλονται και οι ανακριτικές έρευνες, αυτές δηλαδή που αποσκοπούν στην διακρίβωση της τέλεσης αξιοποίνων πράξεων, περί των οποίων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διενεργούνται πάντοτε με την παρουσία δικαστικού λειτουργού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.