Ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να πετάξει έξω την Τουρκία..;;

Το χάος στη Συρία επιβεβαιώνει μόνο μια ενοχλητική αλήθεια: Οι Τούρκοι δεν είναι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι.
JONATHAN Schanzer
Η κουρδική πόλη Kobane στη δυτική Συρία είναι υπό πολιορκία από το ισλαμικό κράτος. Η αμερικανική συμμαχία έχει χτυπήσει τους τζιχαντιστές στο Kobane-με 13 προσβολές την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά οι βόμβες από μόνες τους μπορεί να μην αρκούν.
Είναι ο τουρκικός στρατός, του οποίου τα τανκ είναι τοποθετημένα στα σύνορα με τη Συρία, που μπορεί να είναι στην καλύτερη θέση για να αποτρέψουνμια μαζική σφαγή.
Αλλά οι Τούρκοι αρνούνται να συμμετάσχουν στον αγώνα, ακόμη και αν το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 2 Οκτωβρίου για να αναπτυχθεί τουρκικός στρατός για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία, και να επιτρέπουν την ύπαρξη ξένων στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος.
Μια εβδομάδα μετά την ψηφοφορία, η Τουρκία δεν έχει συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση υπό την αμερικανική ηγεσία  εναντίον του ισλαμικού κράτους.
Οι μετοχές της Τουρκίας ως συμμάχου των Δυτικών πέφτουν  κατακόρυφα. Η  Άγκυρα αντιστέκεται πεισματικά να μπει στο συνασπισμό αν δεν διευρυνθεί ο αγώνας  για την ανατροπή του ηγέτη της Συρίας Bashar al-Assad. 200 ή περισσότερα F-16 μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας παραμένουν αδρανή, την στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος κάνει κινείται ανησυχητικά σε όλη τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με άλλους συμμάχους του μουσουλμανικό κόσμου  – συμπεριλαμβανομένων Σαουδική Αραβία, του Μπαχρέιν,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, ακόμη και την Ιορδανία – που έχουν λάβει μέρος στην εναέρια εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους.
Η απουσία της Τουρκίας είναι εμφανής. Είναι ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, μεταξύ των μουσουλμανικών εταίρων. Για να είμαι σαφής, ο αγώνας κατά του Ισλαμικού κράτους δεν είναι μια αποστολή του ΝΑΤΟ, αλλά χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση του πόσα λίγα έχει κάνει το  καθεστώς Ερντογάν  για να βοηθήσει να διατηρηθεί η τάξη στη Μέση Ανατολή.
Με πολλούς τρόπους, η Τουρκία έχει κάνει τον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους πιο δύσκολο. Εκτός από το να επιτρέπει κάποια άοπλα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετάξουν έξω από το έδαφός της, η Άγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει στη Δύση να λειτουργήσει από  τουρκικές αεροπορικές βάσεις. Αυτό έχει αναγκάσει τα αεροσκάφη να κ΄νουν τις επιδρομές τους από την αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ, Shaheed Mwaffaq στην Ιορδανία ή Al Dhafra στα ΗΑΕ. Όσο για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που λειτουργεί το ΝΑΤΟ στην ανατολική Τουρκία, η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι για την ώρα, είναι σήμερα εκτός ορίων για τις επιχειρήσεις των ενόπλων.
Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει καμία έκπληξη. Η βάση του  Ιντσιρλίκ είναι εδώ και καιρό εκτός ορίων. Η  Άγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση για τις επιχειρήσεις  στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 και τα επακόλουθά της. Αντ “αυτού, η βάση έχει χρησιμοποιηθεί για τη διοικητική μέριμνα, υποστήριξη και εκπαίδευση. Η Τουρκία κατέχει την εγκατάσταση, αλλά τεχνικά, σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη βάση σε εγκεκριμένη επιχείρηση. Ακόμα, μπορεί να περιορίσει το προσωπικό και τον εξοπλισμό των ΗΠΑ. Και αυτό έχει γίνει με συνέπεια, ώστε να επιφέρει την απογοήτευση των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδιαστών.
Βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι Τούρκοι είχαν δίκιο να κρατηθούν μακριά από την προσχώρησή στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αλλά αυτό θα άφηνε τον ρόλο της Τουρκίας σε άλλες διεθνείς συγκρούσεις. Πάρτε τη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν από το 2001, όπου ο ρόλος της Τουρκίας περιορίζεται σε υλικοτεχνική υποστήριξη και αρνήθηκε να λάβει μέρος στη μάχη. Το ίδιο συνέβη με την συμμετοχή της στο Κοσσυφοπέδιο…

Σχόλια