Τι λες ρε μπάρμπα..;; Ο Γιούνκερ δεν θέλει να διαχειρισθεί την ΕΕ, αλλά να την κυβερνήσει..

Στη νέα Κομισιόν υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τις διαφορές της με το παρελθόν αναφέρεται σήμερα ο ευρωπαϊκός τύπος, με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου να επισημαίνει: «Οι ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδεικνύουν τις νέες συνθήκες που επικρατούν πλέον στις Βρυξέλλες. Καθίσταται πλέον πιο σαφές το τι θα πρέπει να αναμένει κανείς από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας πολιτικός πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Επιτροπή του Γιούνκερ συνιστά καινοτομία στην ιστορία της ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλε την άμεση συνάρτηση των ευρωεκλογών με την ανάδειξη της Κομισιόν. Ο Γιούνκερ αντιμετωπίζει λιγότερο ως εργοδότες του τις εθνικές κυβερνήσεις και περισσότερο τους ευρωβουλευτές. Από αυτούς αντλεί νομιμοποίηση και ισχύ. Ο Γιούνκερ δεν θέλει να διαχειρισθεί την ΕΕ, αλλά να την κυβερνήσει», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.
«Όποιος ελέγχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει να φοβάται τίποτε»
Για το ίδιο θέμα η γαλλική Le Monde προσθέτει: «Οι οικονομικές δυσκολίες της Ευρώπης θα μπορούσαν πολύ σύντομα να επηρεάσουν την ανάληψη των καθηκόντων του πρώην προέδρου του Eurogroup. Η διαμάχη μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ για το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας καταδεικνύουν την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γαλλογερμανική ατμομηχανή. Πέραν όλων αυτών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να σταθεροποιήσει την Νομισματική Ένωση, η οποία κλονίζεται από την κρίση δημοσίου χρέους και απειλείται από την οικονομική στασιμότητα. Ο Γιούνκερ είναι αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις», αποφαίνεται η Le Monde.
Τέλος, η γερμανική Die Welt εκτιμά ότι «το σημαντικότερο δίδαγμα για τους μελλοντικούς επιτρόπους είναι ότι όποιος ελέγχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει να φοβάται τίποτε. Εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κοινοβουλευτικών ομάδων (σ.σ. ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες) που μεγαλόστομα επικαλούνταν την κατάρρευση της Εσπερίας σε περίπτωση που ο συντηρητικός Ισπανός Κανιέτε αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Πολιτικής και ο γάλλος Μοσκοβισί αυτό των Οικονομικών, τελικά τους ψήφισαν ακριβώς με αυτά τα χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για ένα παζάρι, τόσο αναμενόμενο. Θα ήταν προς το συμφέρον της αξιοπιστίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εάν στο προοίμιο της εκλογής των επιτρόπων, οι τόνοι δεν ήταν τόσο σκληροί», εκτιμά η γερμανική συντηρητική εφημερίδα.

Σχόλια