Η Τουρκία ελπίζει… στη σφαγή των Κούρδων στο Κομπάνι


Δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να στείλει στρατεύματα προκειμένου να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι που πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τόνισε πως μόνο οι Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά και η συριακή μετριοπαθής αντιπολίτευση μπορούν να σώσουν την πόλη.

Σύμφωνα με τον Νταβούτουγλου οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του Κομπάνι δεν επαρκούν για την απώθηση των ανταρτών, επισήμανε ο Νταβούτογλου.
Αυτό που χρειάζεται για τη διάσωση και την ανακατάληψή του Κομπάνι και ορισμένων περιοχών στα περίχωρα της πόλης είναι μία στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο BBC, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ότι ούτε η Τουρκία ούτε οι χώρες της Δύσης θα στείλουν στρατεύματα.
«Εάν εκείνοι (ο διεθνής συνασπισμός) δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις, πώς μπορούν να αναμένουν από την Τουρκία να στείλει χερσαίες δυνάμεις, την ώρα μάλιστα που παραμένουν οι ίδιοι κίνδυνοι στα σύνορά μας» διερωτήθη ο Νταβούτογλου.
Για τον κ. Νταβούτογλου ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσει η Τουρκία το Κομπάνι, από τη στιγμή που όπως είπε, άλλες χώρες δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις είναι να σταλούν κάποιες φιλειρηνικές ή κάποιες μετριοπαθείς δυνάμεις στην επίμαχη περιοχή.
«Ποιες είναι αυτές; Οι Πεσμεργκά…. και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης)» είπε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης επανέλαβε την έκκληση προς τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενός συνασπισμού δυνάμεων που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και εδώ και καιρό υποστηρίζει η Τουρκία.
«Να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό έτσι ώστε εάν το Ισλαμικό Κράτος αποχωρήσει, να μην αναπληρωθεί το κενό από το καθεστώς (της Δαμασκού) ή από τους τρομοκράτες του PKK» προσέθεσε.
«Θα βοηθήσουμε οποιαδήποτε δύναμη, οποιοδήποτε συνασπισμό μέσω των αεροπορικών μας βάσεών (στην Τουρκία) ή με άλλα μέσα εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την ανάδειξη μιας νέας πλουραλιστικής, δημοκρατικής Συρίας» συνέχισε ο Νταβούτογλου.
O κίνδυνος των τζιχαντιστών παραμένει
Παραμένει η απειλή του Ισλαμκού Κράτους προειδοποιούν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες
«Καμπανάκι» για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους κρούει η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, BND, εκφράζοντας ανησυχίες για κλιμάκωση των επιχειρήσεων της οργάνωσης στο Ιράκ «στο εγγύς μέλλον», παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός εναντίον της.

Η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας προειδοποιεί επίσης ότι ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ισλαμιστών μαχητών που βρίσκεται εντός της γερμανικής επικράτειας είναι έτοιμος να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους της Γερμανίας μεταξύ αντιπάλων ριζοσπαστικών ομάδων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η BND επισημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί ακόμα να διεξαγεί επιχειρήσεις με επιτυχία στην επαρχία του δυτικού Ιράκ, την Άνμπαρ και στα περίχωρα της Βαγδάτης και έχει επιδοθεί στο να πείσει περισσότερους Σουνίτες Ιρακινούς να στραφούν εναντίον του διεθνούς συνασπισμού και να πολεμήσουν εναντίον του.
«Η παράταση της πολιτικής (αστάθειας) και των κενών στον τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταστεί σημαντικά δυσκολότερη η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων» τονίζεται.
Στη Συρία η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών θεωρεί ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έδειξαν ότι οι αντάρτες μπορούν ακόμα να εξαπολύουν επιθέσεις ακόμα και αν η ικανότητά τους να μετακινούνται έχει μειωθεί εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού.

Σχόλια