Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σφαλιάρα από Ντράγκι σε Σαμαροβενιζέλους…μόνιμη εποπτεία από Ε.Ε

Ενα μήνυμα με πολιτική σημασία έστειλε χθες στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο αν η χώρα είναι σε πρόγραμμα, θα μπορέσουν οι τράπεζές της να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας της Φρανκφούρτης.

Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες ότι στο εξής θα αγοράζει καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια (ΑΒS) από τις τράπεζες…
για να ενισχύσει τη ρευστότητά τους, αλλά ειδικώς ως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, πρόσθεσε, «πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα – χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν αγορές».
Αλλες τραπεζικές πηγές επεσήμαιναν, πάντως, χθες ότι το πρόγραμμα που ζητά η ΕΚΤ μπορεί να είναι οποιοδήποτε συμφωνηθεί σε συνέχεια του Μνημονίου, δεδομένου ότι η ευρωζώνη θα διατηρήσει κάποια εποπτεία στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε το προβλέπουν και οι συνθήκες.
Ετσι, ο κ. Ντράγκι, προσπαθώντας να καθησυχάσει κάπως τα πνεύματα, έθεσε προϋποθέσεις. Εκτός από την ύπαρξη προγράμματος στη χώρα, εποπτευόμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ελληνικές – και οι κυπριακές – τράπεζες θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνο σε ποσοστό 30% των τίτλων τους. Αντίθετα, για τις υπόλοιπες ισχύει το όριο 70%.

Σχόλια