Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλη ήττα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών..

Μία μεγάλη διπλωματική ήττα υπέστη σήμερα η Τουρκία, όταν έχασε μετά από τρεις ψηφοφορίες την πολυπόθητη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Αγκυρα ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει το σκοπό της, αλλά η συμπεριφορά της έναντι των δυτικών συμμάχων της και της Αιγύπτου, όπως και η διπλωματική δραστηριοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έφεραν την ήττα.

Τη θέση στο Σ.Α. έλαβε η Ισπανία, η οποία στην τρίτη και αποφασιστική ψηφοφορία έλαβε 129 ψήφους και η Τουρκία μόλις 60. Στην πρώτη ψηφοφορία, η Ισπανία συγκέντρωσε 121 ψήφους –απαιτούνταν 129 ψήφοι- και η Τουρκία 109. Ετσι η Ισπανία, μαζί με την Αγκόλα, τη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και τη Νέα Ζηλανδία θα είναι οι πέντε χώρες μη μόνιμα μέλη του Σ.Α. για τη διετία 2015-16.
Η Τουρκία και προσωπικά ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχαν δώσει τεράστια σημασία στη ψηφοφορία και είχαν ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία τον τελευταίο χρόνο για να επηρεάσουν χώρες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους. Διπλωματικές πηγές υπολογίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ξόδεψε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την υποψηφιότητά της.
Είναι σημαντικό ότι παρασκηνιακά βρέθηκαν απέναντί της αρκετές δυτικές χώρες, αλλά μεγάλη μάχη εναντίον της Τουρκίας έδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι, που αποτελεί το αντίπαλο δέος για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και ηγήθηκε της τουρκικής εκστρατείας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απόψε αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν. Είχαν προηγηθεί πολλές επισκέψεις του νυν πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ όλες οι επαφές του κ. Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφορούσαν την τουρκική υποψηφιότητα.  Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.