Το Ειρηνοδικείο Ρόδου διέταξε 7μελή οικογένεια με πατέρα ανάπηρο, να ζει με 600 ευρώ το μήνα!!

Το Ειρηνοδικείο Ρόδου διέταξε 7μελή οικογένεια με πατέρα ανάπηρο, να ζει με 600 ευρώ το μήνα!!
Το Ειρηνοδικείο Ρόδου διέταξε 7μελή οικογένεια με πατέρα ανάπηρο να ζει με 600 ευρώ το μήνα!
Άδικη και προσβλητική χαρακτηρίζει ο πολύτεκνος Αντώνης Μανουσάκης την προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Ρόδου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Όπως καταγγέλλει ο 45χρονος το δικαστήριο ουσιαστικά διέταξε να ζει ο ίδιος -ο οποίος έχει αναπηρία 80%-η σύζυγός του και τα πέντε του παιδιά με 600 ευρώ το μήνα, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν τα υπόλοιπα 200 από το οικογενειακό τους εισόδημα για να ξεχρεώσουν προς τους πιστωτές τους.
Η ιστορία του κ. Μανουσάκη συγκλονίζει. Μέχρι πριν από 4-5 χρόνια διατηρούσε κατάστημα στο νησί ενώ η σύζυγός του είναι δημόσιος υπάλληλος, της οποίας ο μισθός ήταν 1400 ευρώ. Τότε είχαν ένα συνολικό ετήσιο εισόδημα που κυμαινόταν από 40-55.000 ευρώ. Εκείνη την εποχή πήρε και την απόφαση να φτιάξει το δικό του σπίτι, λαμβάνοντας ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ και δύο δάνεια αποπερατώσεως 10.000 το καθένα.
Πριν από περίπου τρία χρόνια όμως χτυπήθηκε από μια ύπουλη ασθένεια, την σκλήρυνση κατά πλάκας με αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω στη ζωή του. Παράλληλα, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας ο μισθός της συζύγου του που πλέον είναι και ο μοναδικός που μπαίνει στο σπίτι μειώθηκε στο σχεδόν στο μισό, φτάνοντας τα 800 ευρώ. Δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς έπρεπε να πληρώνουν σχεδόν 1000 ευρώ το μήνα σε δάνεια. Αποφάσισαν λοιπόν τον περασμένο Απρίλιο να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο, κάνοντας αίτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών (αιτούσα η σύζυγός του).
Η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, την οποία έχει στη διάθεσή του το enikos.gr, τον σόκαρε, καθώς προβλέπει την υποχρέωση μηνιαίας καταβολής συνολικά 200 ευρώ προς τους πιστωτές.
«Μετά την ασθένειά μου που έχει εξελιχθεί σε πλήρη κινητική αναπηρία άνω του 80%, μετά την εξέλιξη των οικονομικών της πατρίδας μας, μετά τις μειώσεις στο μισθό της συζύγου μου , έχουμε φτάσει να προσπαθούμε να διαβιούμε σήμερα με 800 ευρώ σήμερα. Το δικαστήριο πριν από πέντε μέρες έρχεται και αποφασίζει ότι από τα 800 ευρώ -που αποδεικνύω ότι αυτά είναι τα μοναδικά έσοδά μου και χωρίς περαιτέρω περιουσία (εκτός από το σπίτι που κατάφερα να φτιάξω που είναι και ενυπόθηκο) – τα 200 θα πρέπει να παραχωρούνται στις οφειλές μου» δηλώνει αγανακτισμένος .
«Και εγώ ως ΑμεΑ 80% με όλα τα ειδικά έξοδα που μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία, με πέντε παιδιά που έχουν ανάγκη από φροντιστήρια και διάφορα πράγματα τα οποία έχουμε καταργήσει αναγκαστικά, με υποχρεώνει να ζήσω με τα υπόλοιπα 600 ευρώ» προσθέτει.
«Μέχρι πριν από τρία χρόνια διαβιούσα άριστα και δεν ήξερα ότι θα αρρωστήσω, δεν ήξερα ότι ο μισθός της συζύγου μου θα μειωθεί 50%. Μπορούσα κάλλιστα να εξυπηρετώ τις υποχρεώσεις που είχα αναλάβει. Σήμερα το δικαστήριο έρχεται και με τιμωρεί όταν μου λέει ότι πρέπει να ζήσω τα παιδιά μου, ένα από τα οποία είναι φαντάρος και ο άλλος έχει περάσει πανελλήνιες αλλά δεν ξέρουμε αν θα φοιτήσει γιατί δεν ξέρουμε αν θα μας χορηγήσουν εστία», σημειώνει ο 45χρονος.
«Με την απόφαση αυτή το ειρηνοδικείο όχι μόνο δεν με ελαφρύνει αντιθέτως με τιμωρεί όταν μου επιβάλει να ζήσω με 600 ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση είναι άδικη, προσβλητική και δεν προστατεύει έναν ειλικρινή πολίτη όπως αυτόν.
Σημειώνεται ότι η δικάσιμος ορίστηκε για το 2021! Μέχρι τότε, το Ειρηνοδικείο Ρόδου διέταξε να επανασυζητηθεί η προσωρινή διαταγή ως προς το θέμα των μηνιαίων δόσεων, τον Νοέμβριο του 2017, προκειμένου να εξεταστεί αν η οικονομική κατάσταση τους, για τον τυχόν επαναπροσδιορισμό του ποσού των δόσεων.  enikos.gr

Σχόλια