Συζητήσεις Πούτιν με Ιρανό πρόεδρο Ρουχανί, για ενίσχυση οικονομικών-εμπορικών δεσμών…

Συζητήσεις Πούτιν με Ιρανό πρόεδρο Ρουχανί, για ενίσχυση οικονομικών-εμπορικών δεσμών…
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντήσει τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ενώ βρίσκονται στο Τατζικιστάν για μια σύνοδο κορυφής ασφαλείας την Παρασκευή για να συζητήσουν εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, δήλωσε αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Δεν είπε αν θα θίξουν ένα « deal για προϊόντα πετρελαίου» που είχαν συζητήσει Τεχεράνη και Μόσχα

ως ένα τρόπο για να ξεπεράσουν τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της κρίσης με Ουκρανία και την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Φυσικά, η κύρια έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών,» είπε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους στη Μόσχα σε μια συνέντευξη την Τετάρτη πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε.
Η Ρωσία θέλει να προμηθεύσει σιτηρά αξίας μέχρι 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Ιράν σε αντάλλαγμα πετρέλαιο..
Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είπε στο κρατκό κανάλι Rossyia-24 ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων», δεν είχε ξεκινήσει ακόμη, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας  στο μέλλον.
Ο Ushakov είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης, την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς και η κρίση σε Ιράκ και τη Συρία .
Η Τεχεράνη δήλωσε τον Ιούνιο, ότι αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία εντός του τρέχοντος έτους με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο νέων 1.000-μεγαβάτ πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν, ενδεχομένως ενισχύοντας την περίπτωση αξιοποίησης ουρανίου για την πολιτική ενέργειας.
Η Ρωσία, η οποία κατασκεύασε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Μπουσέρ στις ακτές του Κόλπου στο νοτιοδυτικό Ιράν, είναι μία από τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις που διαπραγματεύεται με το Ιράν για μια μακροχρόνια συμφωνία για να τερματίσθεί μια διαφορά  δέκα ετών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό, αλλά η Δύση λέει ότι μπορεί να στοχεύει στην ανάπτυξη ικανότητας πυρηνικών όπλων. Reuters

Σχόλια