Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρπάξτε τη φάπα στο σβέρκο και κόψτε την κοροϊδία: «Οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ΔΝΤ»

Πάγο ρίχνει η Barclays στις επιδιώξεις της Αθήνας να απεμπλακεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Το βασικό ερώτημα, κατά την άποψή μας, είναι εάν η Ευρώπη θα άφηνε την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο επρόκειτο να συνεχιστεί για άλλο 1,5 χρόνο.
Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ απίθανο”, γράφει ο βρετανικός επενδυτικός οίκος σε σημερινή του έκθεση.
Όπως εξηγεί η Barclays, η επιμονή της τρόικας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ίσως να θέσει σε κίνδυνο την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης, ενώ περιπλέκει το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι προσκολλημένοι στην ιδέα ότι το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται την εποπτεία του ΔΝΤ. Έτσι, θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο απεμπλοκής της Αθήνας από το ΔΝΤ.
Έτσι και αλλιώς, η Barclays προειδοποιεί ότι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι κάθε άλλο παρά απλή. Τα δύο “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές εντοπίζονται στο χρηματοδοτικό κενό και στην πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων (αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων).
Ο οίκος υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό στα 11,1 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι αυτό θα μειωθεί στα 8-10 δισ. ευρώ του χρόνου, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου. Όμως, τονίζει πως ακόμα και μετά τη νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων, το χρηματοδοτικό κενό θα είναι υψηλό, ειδικά καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κυμαίνεται πάνω από το 6%.
barclays_grafima_elliniki_krisi1
Παρά τις μάλλον συγκρατημένες προβλέψεις της για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, η Barclays εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία.
Οι προβλέψεις του οίκου για ανάπτυξη 0,3% φέτος και 2,5% του χρόνου είναι εμφανώς υψηλότερες σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς (στο 0,2% και 1,8% αντίστοιχα). Οι αναλυτές στηρίζουν τις θετικές εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία στους εξής παράγοντες:
* Οι ακραίοι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2012, επιτρέποντας την εμφανή ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών.
* Οι δημόσιες επενδύσεις εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση.
* Οι καλοκαιρινοί μήνες επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση του τουρισμού.
* Έπειτα από μία δραματική πτώση, που έφτασε το 60% από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, οι επενδύσεις τώρα ανακάμπτουν και αναμένεται να αποτελέσουν βασικό παράγοντα της ελληνικής ανάκαμψης, ειδικά για το 2015.
Σύμφωνα με την Barclays, οι τρεις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι οι εξής:
1) Τυχόν ανατροπή των προσδοκιών σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένονται από το Νοέμβριο.
2) Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν ξεπεράσει το 30% και κατ΄ επέκταση αποτελούν βασικό κίνδυνο για την ανάκαμψη, αφού περιορίζουν τον τραπεζικό κλάδο.
3) Οι πολιτικές εξελίξεις, που κρίνονται και ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα, ειδικά εν όψει της ψηφοφορίας για σημαντικά νομοσχέδια (μεταρρυθμίσεις, προϋπολογισμός του 2015) και της εκλογής Προέδρου. newmoney

Σχόλια