Ε.Ε νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας ..αλλά θα εφαρμοστούν αργότερα..

Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Τα νέα μέτρα ωστόσο δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα αφού οι «28» δίνουν καταρχήν διορία ολίγων ημερών στη Μόσχα.
Από τις νέες κυρώσεις πλήττονται μεταξύ άλλων οι εταιρείες εταιρίες Rosneft, Transneft και Gazprom Neft
Μπορεί οι χώρες μέλη της ΕΕ να αποφάσισαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης, δίνουν όμως
παράλληλα χρόνο στη Μόσχα προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη στάση της. Έτσι η υλοποίηση των νέων μέτρων παίρνει καταρχήν μια μικρή παράταση.
Οικονομικές κυρώσεις
Εντούτοις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι το βράδυ της Δευτέρας, το νέο πακέτο έχει εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις. Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ «εντός των επομένων ημερών. Αυτό θα (μας) δώσει χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας και του ειρηνευτικού σχεδίου». Ανάλογα με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, η ΕΕ είναι έτοιμη «να επαναξιολογήσει μέρος ή και το σύνολο των συμπεφωνημένων κυρώσεων». Σύμφωνα με διπλωμάτη που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ευρωπαίοι πρέσβεις θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση αύριο, Τετάρτη.
Όπως αναφέρουν διπλωμάτες, οι νέες κυρώσεις στρέφονται εναντίον κρατικών τραπεζών αλλά και εναντίον της εξοπλιστικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας (μεταξύ αυτών οι εταιρίες Rosneft, Transneft και Gazprom Neft). Για τις ρωσικές επιχειρήσεις δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η πρόσβαση σε δάνεια. Επίσης διευρύνονται η απαγόρευση εξαγωγών σε τεχνολογικά προϊόντα που σχετίζονται με την παραγωγή πετρελαίου αλλά και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην εξαγωγή στρατιωτικού υλικού. Πέραν αυτών προβλέπεται πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση εισόδου σε 20 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων, φιλορώσοι αυτονομιστές αλλά και κορυφαία στελέχη της ρωσικής πολιτικής και οικονομίας. Deutsche Welle

Σχόλια