Και η Κύπρος στην μάχη κατά των τζιχαντιστών...


Η Κύπρος έμμεσα πλέον εμπλέκεται ήδη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.
Ο ρόλος της Κύπρου μετατρέπεται σε ενεργό, με την ΚΥΠ να ανακόπτει την πορεία τζιχαντιστών που κατευθύνονταν στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η βάση του Ακρωτηρίου θα χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο των Βρετανών για αεροπορικές επιδρομές
Από ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν οι τζιχαντιστές οι οποίοι ...
χρησιμοποίησαν κυπριακό αεροδρόμιο για να μεταβούν προς το Ιράκ και τη Συρία, ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι εν λόγω επίδοξοι μαχητές, οι οποίοι τελικά ανακόπηκαν και εστάληκαν πίσω στις χώρες προέλευσής τους, συνελήφθησαν βάσει πληροφοριών που έλαβε η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) από ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν εξαπολύσει άγριο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τα ίχνη όσων στρατολογούνται και έχουν την πρόθεση να μεταβούν από δυτικές χώρες προς το Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.
Μιλώντας στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, σημείωσε ότι ο αριθμός όσων έφτασαν στην Κύπρο και είχαν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος δεν ξεπερνά τους 10, όμως οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για τη χώρα μας, σε σχέση με το μέτωπο που άνοιξε στις γειτονικές μας χώρες, είναι πάρα πολλοί. Ο κίνδυνος να εμπλακεί η χώρα μας, έστω έμμεσα, στη διαμάχη που γίνεται στην περιοχή είναι μεγάλος, καθώς τόσο η γεωγραφική εγγύτητα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση όσο και η ύπαρξη μεγάλης αραβικής κοινότητας στο νησί μας και σε συνάρτηση με την χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης του Ακρωτηρίου που βρίσκεται εντός των βρετανικών βάσεων ως ορμητήριο κατά των τζιχαντιστών, προκαλούν πονοκεφάλους στην ΚΥΠ.
Το πρόβλημα με τα κατεχόμενα
«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμποδίσουμε οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις» επεσήμανε ο κ. Πενταράς. Το πρόβλημα γιγαντώνεται στα κατεχόμενα όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Ο κ. Πενταράς τόνισε ότι η συνεργασία της ΚΥΠ με ξένες μυστικές υπηρεσίες είναι στενή και συνεχής καθώς η Κύπρος αποτελεί το τελευταίο ευρωπαϊκό προπύργιο ανακοπής όσων επιθυμούν να περάσουν στις χώρες όπου διεξάγεται ο πόλεμος. «Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε σαν ενδιάμεση χώρα με τελικό τους προορισμό το Ιράκ και τη Συρία», ανέφερε ο κ. Πενταράς επισημαίνοντας ότι οι πολεμοχαρείς τζιχαντιστές θα μετέβαιναν από τα κατεχόμενα στην Τουρκία και έπειτα στον τελικό τους προορισμό.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1. «Σε συνεργασία με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούμε τις κινήσεις όσων επιθυμούν να μεταβούν στο Ιράκ και τη Συρία και προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας και να ανακόπτουμε την πορεία τους», ανέφερε ο κ. Πενταράς.
Ενισχύεται η ΚΥΠ
Ο κ. Πενταράς χαιρέτισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για «ενίσχυση» και «εκσυγχρονισμό» της ΚΥΠ με νέα νομοθεσία, η οποία μετά την έγκρισή της από το Υπουργικό Συμβούλιο οδηγείται στη Βουλή για συζήτηση σε επίπεδο επιτροπών. Ο κ. Πενταράς επεσήμανε ότι με τη νομοθεσία θα υπάρξει μετάβαση της ΚΥΠ σε μια νέα εποχή και θα δημιουργηθεί μια καθόλα ανεξάρτητη και επαγγελματική Υπηρεσία, στελεχωμένης με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση ενός νέου, πολύπλοκου και συνεχώς εξελισσόμενου διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος, το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις και απειλές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ορμητήριο το Ακρωτήρι
Ως ορμητήριο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί η βάση Ακρωτηρίου για τα μαχητικά της RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) τα οποία σύντομα αναμένεται να διενεργήσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, ανέφερε σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επιδρομές θα ξεκινήσουν στα επόμενα 24ωρα. Ήδη στο Ακρωτήρι η RAF έστειλε αρκετά αεροσκάφη τύπου Tornado, Hercules και Voyager, κάποια εκ των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί για ανθρωπιστικές αποστολές που στάληκαν στο Βόρειο Ιράκ αλλά και για αποστολή στρατευμάτων για βοήθεια των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά που μάχονται κατά των τζιχαντιστών.
Όπως μεταδίδεται, βρετανικές πηγές έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι απίθανη οποιαδήποτε ανάληψη βρετανικής στρατιωτικής δράσης πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.  ΣΗΜΕΡΙΝΗ (Κύπρου)

Σχόλια