Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γερμανός πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων : "Χρησιμοποιήσαμε δικτάτορες για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά μας"


Γερμανός πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων :»Χρησιμοποιήσαμε δικτάτορες για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά μας»Οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να σταματήσουν να καθορίζουν τη στάση τους στην Εγγύς και Μέση Ανατολή με βάση τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους, εκτιμά ο γερμανός πολιτικός, υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές οι στόχοι αλλάζουν και γίνονται μπούμερανγκ. Ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Πρασίνων εντοπίζει τα αίτια για την γιγάντωση των ισλαμιστικών κινημάτων στην υποστήριξη....
που επί δεκαετίες παρείχε η Δύση στα δεσποτικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου. Υπό την έννοια αυτή δεν τίθεται διαζευκτικά το ζήτημα, ισλαμισμός ή σταθερότητα, καθώς στην δήθεν σταθερότητα βρίσκονται και τα αίτια για το φαινόμενο του ισλαμισμού.
0,,17103467_403,00

Χρησιμοποιήσαμε δικτάτορες για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά μας
Aπαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας στην πολιτική της Δύσης στην Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ο Γιούργκεν Τριτίν

Ο Γιούργκεν Τριτίν αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό την «Μουσουλμανική Αδελφότητα» της Αιγύπτου, η οποία γιγαντώθηκε εξαιτίας της καταπίεσης από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας. Θα πρέπει να σταματήσουμε να δρούμε με γνώμονα το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, καθώς οι εχθροί αλλάζουν διαρκώς στην περιοχή», τονίζει ο γερμανός πρώην υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από το παρελθόν. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν τον Σαντάμ Χουσεΐν, έναν σουνίτη που καταδυνάστευε Σιίτες και Κούρδους στο Ιράκ, τον εξόπλισαν και τον χρησιμοποίησαν προκειμένου να κάνει πόλεμο με το σιιτικό Ιράν».
Μάλιστα, η Γαλλία είχε εξοπλίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και με πυραύλους, υπενθυμίζει ο Γιούργκεν Τριτίν. «Δεν επρόκειτο για φιλική στήριξη, αλλά η Δύση χρησιμοποίησε έναν δικτάτορα προκειμένου να διασφαλίσει τα ηγεμονικά της συμφέροντα στην περιοχή ενάντια στα συμφέροντα δυσάρεστων καθεστώτων», διευκρινίζει ο γερμανός πολιτικός.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δυτικές χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυταρχικά καθεστώτα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Για παράδειγμα στηρίξαμε στη Γερμανία τα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Τα εξοπλίσαμε με πολλά όπλα», τονίζει ο Γιούργκεν Τριτίν, υπενθυμίζοντας ότι τα καθεστώτα αυτά χρησιμοποίησαν τα δυτικά όπλα για να αντιμετωπίσουν τα δημοκρατικά κινήματα στις χώρες τους.
0,,17891845_403,00

Η Δύση να κλείσει την κάνουλα του χρήματος προς του ισλαμιστές
Ο Γιούργκεν Τριτίν εκφράζει την διαφωνία του στην χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους του Ιράκ

Όπως εξηγεί: «Επιλέξαμε να πάρουμε το μέρος, όχι της δημοκρατίας, αλλά των ριζοσπαστικών σουνιτών στην σύγκρουσή τους με του Σιίτες…Και αυτό δεν έχει σχέση με την στήριξη της δημοκρατίας». Ο Γιούργκεν Τριτίν εκφράζει την διαφωνία του στην χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους του Ιράκ προκειμένου αυτοί να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του IS. «Εάν θέλουμε να εκδιώξουμε τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια εντελώς διαφορετική πολιτική στην Εγγύς Ανατολή», λέει ο βουλευτής των Πρασίνων, τονίζοντας ότι η Δύση θα πρέπει να διακόψει τη ροή οικονομικών πόρων προς τους ισλαμιστές και να τους στερήσει τη δυνατότητα να πωλούν λαθραία πετρέλαιο. Προσθέτει επίσης ότι δεν επιτρέπεται συμμαχικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να στηρίζουν κρυφά τις στρατιωτικές ομάδες του «Ισλαμικού Κράτους». Τέλος, ο Γιούργκεν Τριτίν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να η Δύση να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας, η οποία συνιστά την επιμελητειακή ενδοχώρα του «Ισλαμικού Κράτους».  http://www.dw.de, Andre Hatting/Σταμάτης Ασημένιος

Σχόλια