Πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός : Η Τουρκία προμηθεύει με βαρύ οπλισμό τρομοκράτες της al-Nusra στη στη Συρία

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας και στενός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλατίφ Σενέρ, επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για την παροχή βαρέων όπλων στις οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία,
συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης al-Nusra Front, προειδοποιώντας των επικίνδυνων συνεπειών της.
«Η κυβέρνηση Ερντογάν ...έχει στείλει μεγάλο όγκο των βαρέων όπλων στην τρομοκρατική ομάδα, al-Nusra Front, που συνδέεται με την αλ-Κάιντα στη Συρία , ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ χαραητήρισαν την al-Nusra ως τρομοκρατική ομάδα» δήλωσε ο Σενέρ στο  FNA στην Άγκυρα την Κυριακή.

«Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη,» προειδοποίησε.
O Σενέρ περιγράφει την ανάμιξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας ως λάθος, και είπε, «Η μετατροπή της περιοχής σε μια περιοχή λαθρεμπορίας όπλων και υποστήριξης του εμπορίου αυτού είναι μια λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν.»
Προηγούμενες εκθέσεις  αναφέρουν  ότι η Άγκυρα έχει στείλει 400 τόνους όπλων από ορισμένα κράτη του Περσικού Κόλπου σε μαχητές στη Συρία για να ενισχύσουν την πάλη τους ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Είκοσι ρυμουλκούμενα πέρασαν από την Τουρκία και τα οποία πήγαν σε αποθήκες όπλων για διάφορες ταξιαρχίες στα Βόρεια,» δήλωσε ο Mohammad Salam, ένας επαναστάτης  που ήταν μάρτυρας της διέλευσης από άγνωστη τοποθεσία στο Hatay.
Η παράδοση αυτή όπλων ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια…
Η αποστολή ακολουθεί την πρόσφατη επίθεση του αγωγού φυσικού αερίου στα προάστια της Δαμασκού που σκότωσε  από δεκάδες έως και πάνω από 1.000 πολίτες. Σύριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είπαν ότι ανακάλυψαν τα χημικά όπλα σε ένα κρησφύγετο των ανταρτών έξω από την πρωτεύουσα, κατηγορούν τους αντάρτες για την επίθεση.
Ως επί το πλείστον τα πυρομαχικά αφορούν φορητά όπλα, πολυβόλα και αντιαεροπορικά – ήρθαν στη βόρεια Συρία μέσω της τουρκικής επαρχίας Χατάι, και είχουν ήδη παραδοθεί, αναφέρουν πηγές.
Η Τουρκία έχει κάνει ανοιχτά έκκληση για αλλαγή του καθεστώτος και ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία καθώς η χώρα επλήγη από τις ταραχές το 2011, αλλά τα τουρκικά πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν σθεναρά οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα για τη Συρία.

Σχόλια