Πρόστιμα 15 εκατ. € στην Ελλάδα από την Ε.Ε, για τη μη σωστή διάχειριση των τοξικών αποβλήτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή προστίμου περίπου € 15.000.000 ($ 19.000.000) για τη μη σωστή διάχειριση των επικίνδυνων αποβλήτων .Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, εισηγείται ότι στην Αθήνα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη συμμόρφωση με την απόφαση του 2009.

Αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν είχε ένα σχέδιο διαχείρισης για τη διάθεση του υλικού, όπως ιατρικά απόβλητα και καρκινογόνες χημικές ουσίες που παραμένουν στο περιβάλλον.
«Ζητάμε από το δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμα μόνο κάτω από 15 εκατομμύρια (ευρώ) ως εφάπαξ ποσό,» δήλωσε ο εκπρόσωπος για το περιβάλλον  Joe Hennon  σε συνέντευξη Τύπου.
Στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επιβληθεί πρόστιμο άλλα € 73.000 ανά ημέρα μέχρι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρόσθεσε.
Οι εκτιμήσεις της ΕΕ είναι ότι περίπου 320.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αποθηκεύονται σήμερα σε προσωρινές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να ασχοληθεί με τα επικίνδυνα απόβλητα, και θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το θέμα των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί,» δήλωσε ο Hennon.
Αθήνα απέτυχε επίσης να προτείνει μια αξιόπιστη ημερομηνία για να καλυφθούν τα πρότυπα της ΕΕ…

Σχόλια