Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Σέρβοι έκαναν το μεγάλο deal με τη Ρωσία, γιατί αυτό τους συμφέρει. Εμείς πάλι… ό,τι πουν τα αφεντικά κατά της Ρωσίας…


Οι Σέρβοι έκαναν το μεγάλο deal με τη Ρωσία, γιατί αυτό τους συμφέρει. Εμείς πάλι… ό,τι πουν τα αφεντικά κατά της Ρωσίας…Η Σερβία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς τη Ρωσία, κυρίως τυριού, στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας το όνομά της στον κατάλογο των χωρών που παρέχουν υποκατάστατα για το εμπάργκο αγαθών από τη Δύση.
«Θα είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη Σερβία, αν η κτηνιατρική υπηρεσία της χώρας είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις»,
είπε στο ITAR-TASS ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Nikolai Fyodorov, αφού συναντήθηκε με τη Σέρβα ομόλογό του, Σνεζάνα Μπογκοσαβλίεβιτς-Μπόσκοβιτς την Πέμπτη.
Επί του παρόντος υπάρχουν 41 επιχειρήσεις στη Σερβία που έχουν άδεια να εξάγουν τρόφιμα προς τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να χορηγήσει ταχεία πρόσβαση στην αγορά για μέχρι και 30 περισσότερους προμηθευτές, εάν η χώρα είναι έτοιμη «να είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων αυτών», δήλωσε ο Fyodorov.
«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για όλα τα γεωργικά και τα διατροφικά μας προϊόντα, ιδιαίτερα το κρέας, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορούμε να εξάγουμε όσο τυρί μπορούμε να παράγουμε», δήλωσε η Σνεζάνα Μπογκοσαβλίεβιτς-Μπόσκοβιτς, προσθέτοντας ότι τέτοιες εξαγωγές δεν θα επηρεάζουν τις εγχώριες τιμές της αγοράς.
Το ρωσικό εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα δημιούργησε «μια μοναδική ευκαιρία, την οποία η Σερβία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα υψηλά πρότυπα και τους κανονισμούς της Ρωσίας», δήλωσε η Μπογκοσαβλίεβιτς-Μπόσκοβιτς.
Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας μπορούν να διπλασιαστεί από σχεδόν 270 εκατομμύρια δολάρια σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατέληξε ο Fyodorov .
Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την επανεξαγωγή των ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής που έχουν απαγορευτεί από τη Ρωσία μέσω του εδάφους της, είπε η Σέρβα υπουργός.
«Η δική μας πλευρά αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Υποσχόμαστε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για τον έλεγχο των διαδικασιών εξαγωγής», είπε.
Επιπλέον, η Μπογκοσαβλίεβιτς-Μπόσκοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να επενδύσει σε κοινά γεωργικά επενδυτικά σχέδια με τις ρωσικές επιχειρήσεις.
Το Πακιστάν είπε επίσης ότι ήταν έτοιμο να αντικαταστήσει τις αυστραλιανές εισαγωγές αρνιού, σύμφωνα με το νέο Πρέσβη της χώρας στη Ρωσία, Zaheer Aslam Janjua.
Νωρίτερα το μήνα χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Ισημερινού, της Βραζιλίας, της Χιλής και της Αργεντινής, επιβεβαίωσαν ότι θα αυξήσουν τις προμήθειες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορεί να εμφανιστούν σε ρωσικά ράφια σούπερ μάρκετ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

hellasforce.com

Σχόλια