Ένστολοι, άστολοι, απόστολοι, κατάστολοι και αμφίστολοι....

Τις τελευταίες ημέρες, μήνες μπορώ να πώ, με αφορμή την γνωστή απόφαση του ΣτΕ και τις παλινωδίες της κυβερνήσεως πάνω σε αυτό το θέμα, μετ’ επιτάσεως κυκλοφορεί ευρέως ο όρος ‘’ΕΝΣΤΟΛΟΙ’’, για το αδόκιμον του οποίου έχει ξοδευτεί πολλή μελάνη.

Θεωρώ σκόπιμο, με λίγες γραμμές, να επαναλάβω το ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟΣ και ποιος όχι.
‘’Ένστολος’’ είναι
εκείνος ο εργαζόμενος, οπουδήποτε και αν εργάζεται που κατά την διάρκεια της εργασίας του φοράει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΟΛΗ, ενδυμασία δηλαδή, που τον ξεχωρίζει από άλλα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλον, και που δηλώνει το είδος της εργασίας του.
Ένστολοι είναι λοιπόν οι γιατροί στο ιατρείο ή νοσοκομείο, οι πωλητές καταστημάτων, οι εδωδιμοπόλεις, οι μουσικοί, το προσωπικό ξενοδοχείων, κτλ κτλ κτλ. Χαριτολογώντας, θα μπορούσα να πώ ότι ακόμα και οι ‘’επι χρήμασι εκδιδόμενες γυναίκες’’, κατά την διάρκεια της εργασίας τους που είναι γυμνές, φορούν στολή .Την στολή του Έρωτα. ( αλλουνού είναι, όχι δικό μου ) Μέχρι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, πριν από χρόνια, με το ‘’ζιβάγκο’’ θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ‘’ένστολοι’’.
Φυσικά, ένστολοι είναι και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Με κάποια διαστολή του όρου, ‘’ένστολοι’’ είναι και οι εργαζόμενοι που κατά την διάρκεια της εργασίας τους φορούν πολιτική περιβολή ( πχ οι πωλητές και αντιπρόσωποι φορούν κοστούμι )
Είδαμε λοιπόν, πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι, είναι ΕΝΣΤΟΛΟΙ, και αυτό δεν μπορεί να διαψευσθεί με τίποτα.
Πιθανολογώ ότι, τον όρο τον επινόησε κάποιος που βαρυόταν να γράψει ‘’ αξιωματικοί εα, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εε των ΕΔ και ΣΑ’’. Θα του φαινόταν πολύ μακροσκελές, και προτίμησε την συντομία. Πάλι καλά που δεν έγραψε ‘’ΕΣΤ’’.( Να μην δίνω και ιδέες )
Σαφώς και ξέρουν, όλοι όσοι χρησιμοποιούν τον ανύπαρκτο στα ελληνικά όρο, ότι είναι αδόκιμος. Διαφορετικά, θα έπρεπε να επανεξεταστούν στην Ελληνική Γλώσσα. Αλλά, έτσι το βλέπουν να το γράφουν οι άλλοι, το ίδιο κάνουν και αυτοί.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι, που πολύ σκόπιμα χρησιμοποιούν αυτό το νεολογισμό, ενσυνείδητα και φυσικά εν γνώσει τους , θέλοντας να βάλουν αυγά με βότσαλα στο ίδιο καλάθι. Η νοημοσύνη τους όμως δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τι θα γίνει εάν ‘’κουνηθεί’’ το καλάθι….
Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε αναμφισβήτητα και με απλά ελληνικά, το ‘’ποιος είναι ένστολος και ποιος όχι’’, είναι ώρα να δούμε και κάποιες λεπτομέρειες του θέματος.
Λέγοντας λοιπόν ‘’ένστολοι’’, θεωρούν ότι αναφέρονται στους εε και εα αξκούς των ΕΔ και ΣΑ. Και εδώ, είναι το επόμενο μεγάλο λάθος, που το γνωρίζουν καλά όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Σε πολλά θέματα, τα χαρακτηριστικά των μελών των ΕΔ και των ΣΑ συμπίπτουν, και αυτό, σε συνδυασμό με κοινά εμφανισιακά στοιχεία ( πηλίκιο, εθνόσημο κτλ ) δίνει την εντύπωση στους γράφοντες, ότι πρόκειται για το ίδιο, ή περίπου για το ίδιο πράγμα.
Στην πραγματικότητα, ελάχιστα κοινά σημεία υπάρχουν μεταξύ των μελών των ΕΔ και των ΣΑ. Διαφορετική οργάνωση, διαφορετική αποστολή, διαφορετική ιδιοσυγκρασία, και πολλά άλλα διαφορετικά. Όμως, τους βάζουμε όλους μαζί μέσα στο καλάθι…
Τα επίκαιρα θέματα που ταλανίζουν τα μέλη τόσο των ΕΔ όσο και των ΣΑ, είναι τα οικονομικά, αν και στις λεπτομέρειες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οικονομικοί μελετητές θα μπορούσαν να αναλύσουν τις διαφορές. Το ότι κάποια από αυτά τα θέματα συμπίπτουν, δεν σημαίνει τίποτα.
Ο ‘’πρώτος διδάξας’’ αυτού του σκόπιμου ‘’αχταρμά’’, είναι η ίδια η κυβέρνηση με τους οικονομικούς φωστήρες ( εάν είχα επιχείρηση ούτε λογιστές μου δεν θα τους έβαζα ) που μεταχειρίζεται και οι οποίοι με την άγνοια και τους λάθος χειρισμούς τους επιτείνουν την κατάσταση.
Βλέπουμε λοιπόν τώρα, να αναφέρουν τα ΜΜΕ γενικώς και αδιακρίτως, ότι πχ ’’Συνάντηση των ενστόλων με τον υπουργό τάδε’’. Ποιών ενστόλων όμως ? Πρέπει πολύ να ψάξει κάποιος, για να διαπιστώσει ότι εννοούν τις Ομοσπονδίες των ΣΑ και όχι τις Ενώσεις των ΕΔ.
Σε αυτές τις δύο κυρίαρχες κατηγορίες, άλλα τα προβλήματα των μέν, άλλα των δε. Και, εξ ιδιοσυγκρασίας και παιδείας, άλλοι οι τρόποι αντιδράσεως των μέν, και άλλοι των δε. Αμφιβάλλει κανένας?
Επομένως θα έχω απόλυτο δίκιο εάν ισχυριστώ ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ‘’ένστολους’’, είναι χαλκευμένα, σκόπιμα και ανακριβή, και αποβλέπουν στην σύγχιση του αναγνώστη και την παραμονή του στην άγνοια που του έχουν επιβάλλει.
Τι μπορώ εγώ να κάνω πάνω σε αυτό το θέμα ? Μάλλον τίποτα απολύτως. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να συμβουλεύσω και παρακαλέσω, όσους ΓΡΑΦΟΥΝ και όσους ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΑΖΟΤΑΙ, επισήμους και μη, να μην μεταχειρίζονται πλέον αυτόν τον όρο, που εκτός των άλλων, δίνει την εντύπωση ότι οι χρησιμοποιούντες τον έχουν απύθμενο ‘’κόμπλεξ’’ με τα μέλη των ΕΔ και των ΣΑ.
Ανδρέας Μελεζιάδης
Συνταγματάρχης εα

Σχόλια