Αν δεν αλλάξει η πολιτική λιτότητας..κινδυνεύει η δημοκρατία και θα διαλυθεί η Ε.Ε

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι χρησιμοποιεί τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα ενόψει και των επικείμενων εκλογών του 2015, εκτιμά ο Γιούργκεν Ντόνγκες, ο οποίος θεωρεί πάντως ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στο μονοπάτι της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων.
Όπως εξηγεί, «η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή. Αυτό το γνωρίζουμε και από άλλες χώρες:
αν σταματήσουμε στα μισά ή στα τρία τέταρτα της ‘διαδρομής” δεν μπορούμε στο τέλος να δρέψουμε τους καρπούς. Λέω σε όσους έρχομαι σε επαφή από την Ισπανία, διατηρείστε την πορεία σας, είναι πολύ σημαντικό».
Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο Χάινερ Φλάσμπεκ, έως το 2012 επικεφαλής οικονομολόγος της Διάσκεψης των ΗΕ για το Παγκόσμιο Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Όπως υπογραμμίζει, η Ισπανία έχει μειώσει τους μισθούς κατά 15%-20% τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα, όπως λέει, να έχει πληγεί σαφώς η εσωτερική ζήτηση. Ο κ. Φλάσμπεκ εκτιμά ότι χωρίς αγοραστική δύναμη δεν μπορεί να αναζωογονηθεί η οικονομία και τονίζει: «Η Ισπανία βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 2008, προ κρίσης, το οποίο είναι καταστροφικό. Η οικονομία αναπτύχθηκε λίγο και η ανεργία μειώθηκε ελάχιστα. Με αυτόν το ρυθμό θα χρειαστούν περίπου 50 χρόνια μέχρι να επανέλθει η Ισπανία σε ένα φυσιολογικό ποσοστό ανεργίας. Η κατάσταση είναι δραματική και άσχημη».
Με τη σημερινή πολιτική «κινδυνεύει η δημοκρατία» «Με αυτόν το ρυθμό θα χρειαστούν περίπου 50 χρόνια μέχρι να επανέλθει η Ισπανία σε ένα φυσιολογικό ποσοστό ανεργίας»
Ο Χάινερ Φλάσμπεκ δεν συμμερίζεται την άποψη των φιλελεύθερων οικονομολόγων, όπως ο κ. Ντόνγκες, ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στον προσανατολισμό της χώρας στις εξαγωγές. Συνιστά, όπως και ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, μέσω υψηλότερων αμοιβών ή αναπτυξιακών προγραμμάτων της κυβέρνησης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν εν ανάγκη μέσω νέου δανεισμού. Θέση που βρίσκει αντίθετους τους φιλελεύθερους οικονομολόγους, οι οποίοι θεωρούν παράλογη την ανάληψη νέου χρέους, καθώς έτσι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα.
Ωστόσο, ο Χάινερ Φλάσμπεκ προειδοποιεί: «Πρέπει να υπάρξει μία ριζική αλλαγή του συνόλου της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, ειδάλλως κινδυνεύει η δημοκρατία. Δεν μπορεί να διατηρείται για περισσότερα από 20 ή 30 χρόνια μια κατάσταση απόγνωσης για τους ανθρώπους. Αν οι άνθρωποι είναι απεγνωσμένοι, κάποια στιγμή θα ψηφίσουν ακραία κόμματα. Και έτσι η θα διαλυθεί η Ευρώπη». Andreas Becker / Άρης Καλτιριμτζής

Σχόλια