Η Λιβύη οδηγείται στο χάος.. η Δύση δεν έκανε το καθήκον της

Εδώ και δύο εβδομάδες διεξάγονται σφοδρές μάχες γύρω από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Λιβύης. Η χώρα βυθίζεται ξανά στο χάος και ο μόνος δρόμος για να βγει από το αδιέξοδο είναι ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων. Ένα μαύρο σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την Τρίπολη. Από την περασμένη Κυριακή η πυροσβεστική προσπαθεί να σβήσει μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο. 

Η αποθήκη χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη διάρκεια μαχών ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες, οι οποίες εδώ και δύο εβδομάδες διεξάγουν σφοδρές μάχες γύρω από το χώρο του αεροδρομίου. Η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή ξένων κυβερνήσεων για να μπορέσει να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο.
Όμως έκρυθμη κατάσταση δεν επικρατεί μόνο στην περιοχή γύρω από την Τρίπολη αλλά σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Μόνο στην Βεγγάζη 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο εξαιτίας των μαχών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Εξαιτίας της κατάστασης πολλά ξένα κράτη έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες και συμβουλεύουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Για παράδειγμα η γερμανική πρεσβεία απέσυρε προς το παρόν το διπλωματικό προσωπικό χωρίς όμως να κλείσει η πρεσβεία στην Τρίπολη.
Μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης
Ο Αντρέας Ντίτμαν, ειδικός σε θέματα Λίβυης από το πανεπιστήμιο του Γκίσεν μίλησε στην Deutsche Welle για τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τη Λιβύη:
Μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης «Ο λόγος είναι γνωστός εδώ και δύο χρόνια. Από την αρχή επισημάνθηκε ότι ήταν άμεση επιταγή μετά την επανάσταση να αφοπλιστούν όλες οι παραστρατιωτικές ομάδες. Και συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Εξοπλίστηκαν ακόμα περισσότερο. Ο Καντάφι είχε γεμίζει τη χώρα με όπλα και αποθήκες όπλων και όλα αυτά εκλάπησαν. Ο αφοπλισμός του πληθυσμού δεν συνέβη ποτέ».
Ούτε η Δύση έκανε το καθήκον της
Ο Γερμανός επιστήμονας δεν θεωρεί καθόλου καλό σημάδι το γεγονός ότι οι ξένες αποστολές αποσύρονται. Φαίνεται ότι οι ελπίδες για αλλαγή και σταθερότητα στη χώρα εξανεμίζονται. Ο Αντρέας Ντίτμαν είναι σαφής ως προς το πού οδεύει η χώρα:
Ο πληθυσμός δεν αφοπλίστηκε Ο πληθυσμός δεν αφοπλίστηκε
«Στο χάος. Η Λιβύη είχε δύο χρόνια καιρό. Η Λιβύη δεν είναι καμία φτωχή χώρα ή χώρα με μεγάλο πληθυσμό. Με 6 εκατομμύρια κατοίκους είναι τόσο μεγάλη όσο το κρατίδιο της Έσσης, αλλά έχει σπουδαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές όπως πετρέλαιο αλλά και πολλά χρήματα στο εξωτερικό. Κανονικά θα έπρεπε να μπορεί να λειτουργεί κανονικά το κράτος. Αλλά ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες ακολουθούν βασικά δύο κατευθύνσεις – μια ισλαμιστική και μια λιγότερο ισλαμιστική – το κράτος διαρκώς αποδυναμώνεται».
Ο Αντρέας Ντίτμαν επιρρίπτει πάντως σημαντικές ευθύνες και στη Δύση, η οποία δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ανοικοδόμηση της χώρας. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, ωστόσο οι ισλαμιστές φοβούνται πως έχουν χάσει σε ισχύ. Για το λόγο αυτό προσπαθούν να αναπληρώσουν τη χαμένη πολιτική δύναμη με στρατιωτική ισχύ.
Naumann Nils / Μαρία Ρηγούτσου

Σχόλια