Με βόμβες δεν επιβάλλεται η ειρήνη…

Περιπλέκεται η κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή όσο εντατικοποιούνται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, με τους σχολιαστές του  διεθνούς Τύπου να αναζητούν και να μην βρίσκουν έναν έντιμο διαμεσολαβητή, αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, που θα συμβάλει σε μια μόνιμη ανακωχή.

0,,17797496_403,00Δεν είναι εξουσιοδότηση πολέμου…Μόνο ερείπια μιας «άχρηστης» εγκληματικής επιχείρησης
Η εφημερίδα Politiken της Δανίας χαρακτηρίζει την πολιτική Νετανιάχου εξαιρετικά επικίνδυνη. «Αυτή η πολιτική βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι μια καθαρά στρατιωτική λύση θα φέρει την ασφάλεια στο Ισραήλ. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάθε φορά που οι ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις καταφέρνουν να επιβάλουν κλιμάκωση των βομβαρισμών και επιχειρήσεις αντιποίνων από το Ισραήλ με μεγάλο αριθμό νεκρών υπάρχουν δύο χαμένοι: οι άμαχοι Παλαιστίνιοι και η ασφάλεια του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει νικητής. Το Ισραήλ δεν μπορεί με βόμβες να επιβάλει την ειρήνη» αποφαίνεται ο σχολιαστής της.
Η γερμανική εφημερίδα Hannoversche Allgemeine επικεντρώνει το δικό της σχόλιο στον ισραηλινό πρωθυπουργό. «Ο Νετανιάχου μπορεί να αντιλαμβάνεται ως επιτυχία το ότι η Μέρκελ και ο Ομπάμα τονίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται. Αλλά ο Νετανιάχου πλανάται, εάν ερμηνεύει αυτή τη φράση ως εξουσιοδότηση να ισοπεδώσει τη Γάζα. Κάθε φωτογραφία παλαιστίνιου νεκρού παιδιού απονομιμοποιεί όχι μόνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, αλλά και τη Δύση.
Τέλος η εφημερίδα Hospodarske noviny της Πράγας επισημαίνει το αναίτιο αυτού του πολέμου. «Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να περιγραφεί με πολλά επίθετα, αλλά ένα φαίνεται να είναι το πιο κατάλληλο, είναι ένας άχρηστος πόλεμος», υποστηρίζει ο σχολιαστής της. «Κανείς από τους δύο αντιπάλους δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να καταστρέψει όλα τα όπλα της Χαμάς και να εμποδίσει στο διηνεκές τη ρήψη ρουκετών. Μόνο μεσοπρόθεσμες θα είναι οι επιτυχίες του», αποφαίνεται η εφημερίδα.

Σχόλια