Αϊχάν Καραγιουσούφ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν γίνουμε εξουσία, θα κρεμαστούν οι πινακίδες των ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ενώσεων»

Πραγματοποιήθηκε στις 26/7/2014 το πρώτο ιφτάρ που οργάνωσε στον κήπο του συλλόγου, ο τομέας νεολαίας της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Το ιφτάρ σφράγισε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, που είπε : Ξέρετε ότι 30 χρόνια τώρα δεν έχετε πινακίδα ! Εγώ όμως με τον αγώνα που έδωσα μέσα στον πολιτικό σχηματισμό που βρίσκομαι, που ακόμη δεν γίναμε εξουσία, επιθυμώ να σας υποσχεθώ......
πως εντός της πολιτικής γραμμής του κόμματος μου, αυτή η πινακίδα όπως και εκείνη της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης θα κρεμαστούν¨.
Στην εκδήλωση μετείχαν περίπου 500 άτομα μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της νεολαίας του συλλόγου ο Κορέλ Χαϊρουλλάχ, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, οι βουλευτές Αϊχάν Καραγιουσούφ και Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι υποπρόξενοι της Τ.C. Αλπέρ Ατάκ και Μουράτ Ερτάς όπως και άλλοι εργαζόμενοι του προξενείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Μελών Μεντρεσέδων Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσείν και ο περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν.
Η εκδήλωση άρχισε με εζάν που ανέγνωσε ο θρησκευτικός λειτουργός Σαδίκ Σαδίκ. Μετά το άνοιγμα του ιφτάρ παίχτηκε από τον Αλπερέν Χ. Ιμπραήμ μουσική των σούφι.
Στις ομιλίες των επισήμων, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ευχαρίστησε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, συνεχάρη τους νέους και ευχήθηκε σε όλους καλό Μπαϊράμι.
Ο πρόεδρος του τομέα νεολαίας της Ένωσης ο Κορέλ Χαϊρουλλάχ ευχαρίστησε όλους όσους μόχθησαν για την οργάνωση της εκδήλωσης. Ανέφερε πως είναι η πρώτη εκδήλωση που οργανώνουν ως νέα διοίκηση στον τομέα νεολαίας της Ένωσης και είπε πως στο μέλλον θα οργανώσουν συναυλίες και ανοιξιάτικες εκδηλώσεις.
¨Νέοι στηρίξτε τα τζαμιά, όπως στηρίξατε και την Ένωση Νεολαίας !¨
Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, είπε πως για πρώτη φορά η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής οργανώνει ένα τόσο ολοκληρωμένο ιφτάρ.
Ο Σερίφ δήλωσε : Συγχαίρω και ευχαριστώ τον Τομέα Νεολαίας της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής που ετοίμασε το τραπέζι και μας κάλεσε εδώ. Συγχαίρω ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που συνέβαλαν υλικά.
Εμείς στο παρελθόν δώσαμε αγώνα για να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό, την θρησκεία και την γλώσσα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ενίοτε αισθανόμασταν ανησυχία σχετικά με το αν θα συνεχιζόταν αυτός ο αγώνας και αναρωτιόμασταν αν είμαστε στο σημείο όπου ήμασταν τότε. Μετά από το πέρασμα ενός μεγάλου διαστήματος 20-25 ετών, σκεφτήκαμε γύρω από το που βρίσκεται η μειονότητα. Στους τελευταίους μήνες είδαμε πως βρισκόμαστε στην θέση μας και μάλιστα πως προχωρήσαμε ακόμη παραπέρα. Αυτό ήταν μια ένεση ηθικού. Για τους φίλους μας ήταν κάτι που έφερε χαρά, αλλά για στους εχθρούς μας έφερε φόβο.
Πραγματικά η ενότητα και η ομοψυχία που επέδειξε στις ευρωεκλογές η μειονότητα μας χαροποίησε πολύ. Η μειονότητα μας βρίσκεται εκεί που βρισκόταν πριν από 25 χρόνια.
Από εφημερίδες μάθαμε πως ο κόσμος δεν χωρούσε πια στον χώρο όπου οργάνωσε το ιφτάρ της η Τουρκική ένωση Ξάνθης. Επίσης χτες στην πορεία στήριξης της Παλαιστίνης ή πορεία κατά του Ισραήλ που οργανώσαμε στην Ξάνθη, είδαμε 7.000 ομογενείς μας να λένε το τεκμπίρ στους δρόμους της Ξάνθης. Αυτό μας θύμισε το εξής : Στο σημείο όπου βρισκόταν η μειονότητα, με το ιφτάρ που οργάνωσαν οι νέοι μας και με αυτές τις ωραίες κινήσεις έδειξαν πως στηρίζουν τη σημαία. Αυτό είναι κάτι που ευχαριστεί εμάς τους ζώντες, αλλά πιστεύω πως είναι κάτι που χαροποιεί και αυτούς που εμείς δεν μπορούμε να δούμε αλλά αυτοί μας βλέπουν, τους νεκρούς μας. Για αυτό το τι φάγαμε δεν είναι σημαντικό. Το σημαντικό είναι η σκέψη για αυτά τα τραπέζια και η συγκέντρωση μας.
Συγχαίρω τους νέους μας, δηλώνω πως ο δρόμος συνεχίζεται (σχ. μεταφρ : χρησιμοποιεί εδώ την ορολογία του ΑΚΡ-yola devam), ο δρόμος σας είναι σωστός, ο δρόμος σας είναι αληθινός, μην παρεκκλίνετε ποτέ από αυτόν. Το λέω για μια ακόμη φορά : Νέοι στηρίξτε τα τζαμιά, όπως στηρίξατε και την Ένωση Νεολαίας ! Και τα τζαμιά και εδώ ο χώρο είναι δικά μας, για αυτό σας συγχαίρω¨.
¨Το γεγονός πως το ιφτάρ αυτό το παραθέτουν οι νέοι μας δείχνει το εξής : Είμαστε ισχυροί σχετικά με την ταυτότητα μας, την γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας¨.
Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ανέφερε πως μόλις έμαθαν για το ιφτάρ της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, άφησαν τις δουλειές του και ήρθε.
Ο Μέτε είπε : Ήταν καλά που ήρθαμε στο ιφτάρ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας. Είναι κάτι που πάντα το λέμε. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που κρατούνε όρθια μια κοινότητα, αυτά είναι η θρησκεία, η γλώσσα και ο πολιτισμός.
Η μυρωδιά αυτού του ιφτάρ που οργάνωσαν οι νέοι, μου ήρθε πολύ όμορφη, σαν γλυκιά μυρωδιά. Το γεγονός πως το ιφτάρ αυτό το παραθέτουν οι νέοι μας δείχνει το εξής : Είμαστε ισχυροί σχετικά με την ταυτότητα μας, την γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Η νεολαία αυτή δεν είπε «δεν είναι δουλειά μας αυτό». Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Στο Ραμαζάνι αυτό τα πνευματικά συναισθήματα είναι πολύ αυξημένα. Κάποιοι γράφουν και κοινοποιούν κάποια πράματα στον τοίχο του τζαμιού, ένα εξ αυτών έλεγε το εξής : ¨Εάν στα τζαμιά δεν υπάρχει φωνή παιδιού, τότε αυτή η κοινότητα ή αυτό το τζαμί, πάει τελείωσε ! Εάν οι Τούρκοι έχουν τέτοια νεολαία στους συλλόγους τους, τότε εδώ δεν τελειώνει ούτε ο τουρκισμός, ούτε ο μουσουλμανισμός. Συγχαίρω τους νέους μας αλλά και τους μετέχοντες. Ο Αλλάχ να τους βοηθά. Διότι αν οι νεοι μας έμεναν μόνοι τους με 5 άτομα, τότε όπως ανέφερα πριν θα έληγε η κατάσταση. Με αυτή τους την πρόθεση λοιπόν, οφείλουμε να τους στηρίξουμε.
Τέλος ως Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, επιθυμώ να αναφέρω κάτι για την χτεσινή πορεία. Μάλιστα, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ξέρει και να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται σαν άνθρωπος. Και αν μέχρι σήμερα δεν το έκανε αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα το κάνει, ούτε σημαίνει πως τελείωσε. Έτσι ήταν η χτεσινή διαδήλωση. Υπήρχε συμμετοχή ανθρώπων μας μέχρι από Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, θα ήταν λάθος να λέγαμε πως ήταν κάτι μόνο ξανθιώτικο. Εκεί ήταν οι βουλευτές μας από την Κομοτηνή και ο μουφτής μας. Πράξαμε κάτι το πολύ όμορφο. Εκεί είπαμε πως πρέπει να ειπωθεί ένα στοπ στο αίμα που τρέχει ! Στο Ανατολικό Τουρκιστάν τρέχει αίμα. Εκεί είναι ένα κλειστό κουτί, κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει. Μάλιστα δεχτήκαμε και μια κριτική. Πως λέγοντας διεθνώς να μην τρέχει το αίμα, μας είπαν πως προστατεύουμε του Ισραήλ. Παλιά έλεγαν τους χοτζάδες πως ήταν αραχνιασμένα κεφάλια, αλλά τώρα δυστυχώς φαίνεται πως άλλοι είναι αυτοί με τα αραχνιασμένα κεφάλια (σχ. μεταφρ : πιθανότατα αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Ντεντέ). Εάν εσύ δεν είσαι ενήμερος για Μιανμάρ, Τουρκμένους, Ιράκ και Συρία, εμείς αυτούς εννοούσαμε. Δηλώσαμε ένα ¨όχι¨ για όπου υπάρχουν Τούρκοι και μουσουλμάνοι. Και ήταν μια πολύ πετυχημένη διαδήλωση. Αλλά φυσικά δεν εξέλιπαν και αυτοί που θέλουν να ρίξουν σκιές. Αυτοί πάντα θα υπάρχουν. Αλλά εμείς ως Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας¨.
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τον τομέα νεολαίας της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής για το ιφτάρ που οργάνωσαν.
Ο Καραγιουσούφ είπε : ¨Οι νέοι μας είναι η ελπίδα μας. Οι νέοι μας είναι το μέλλον μας. Για αυτό δεν είχα την πολυτέλεια να μην μετάσχω σε αυτήν τη βραδιά που οργάνωσαν οι νέοι μας.
Ξέρετε ότι στον εκλεκτό αυτό φορέα μας που απόψε ανοίξαμε το ιφτάρ μας, ήπιαμε τον καφέ μας και στον οποίο έχουμε κάνει τόσο ωραίες εκδηλώσεις, ακόμη του λείπει η πινακίδα ! Τα σχετικά με την θρησκεία και το Ισλάμ, τα ανέφεραν με επιτυχία οι πολύτιμοι μουφτήδες μου. Εγώ θέλω να δώσω και μια πολιτική διάσταση στην κουβέντα. Ξέρετε ότι 30 χρόνια τώρα δεν έχετε πινακίδα ! Εγώ όμως με τον αγώνα που έδωσα μέσα στον πολιτικό σχηματισμό που βρίσκομαι, που ακόμη δεν γίναμε εξουσία, επιθυμώ να σας υποσχεθώ πως εντός της πολιτικής γραμμής του κόμματος μου, αυτή η πινακίδα όπως και εκείνη της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης θα κρεμαστούν. Εύχομαι σε όλους σας καλές γιορτές με την ευχή ο ωραίος αυτός μας φορέας, να αναγνωριστεί επίσημα από το ελληνικό κράτος ως Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής¨.
Ο υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρόξενου και συνεχάρη την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής για αυτήν του την εκδήλωση.
Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 27/7/2014
http://tourkikanea.gr/2014/07/iftar-17/

Σχόλια