Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην Ευρώπη λένε όχι στο «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της Monsanto… Στην Ελλάδα η επικίνδυνη κυβέρνηση δεν σιωπά μόνο


Στην Ευρώπη λένε όχι στο «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της Monsanto… Στην Ελλάδα η επικίνδυνη κυβέρνηση δεν σιωπά μόνο Και ενώ σχεδόν όλη η Ευρώπη λέει όχι στο «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της Monsanto, εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση σιωπά για το θέμα και μάλιστα κινείται στα… μουλωχτά (όπως συνήθως) έτσι ώστε να προχωρήσει η παραγωγή του.
Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να έχει αρχίσι ήδη να διανέμεται σε μερικά χωριά της Δράμας. Έτσι, να τους χαιρόμαστε για μια ακόμα φορά.
Το MON810 είναι η μοναδική γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβοσίτου ανθεκτικού σε παράσιτα, η οποία επιτρέπεται να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκρισή της βρίσκεται υπό επαναξιολόγηση, στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης περί χρήσης «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών στην Ε.Ε., ωστόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα επιβολής απαγόρευσης ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Στην Ευρώπη πάντως, οι περισσότερες χώρες λένε όχι, με τη Γαλλία να είναι η τελευταία που μπαίνει στον χρορό των αρνήσεων.
Την τελική έγκριση στο νόμο που απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στη Γαλλία έδωσε η Γερουσία, με την αιτιολογία ότι συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η απαγόρευση, που είχε προηγουμένως επικυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο και υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση, αφορά την ποικιλία MON810 της Monsanto, όμως ο νόμος θα ισχύει για κάθε ποικιλία που θα εγκριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον.
«Ο νόμος έχει ως στόχο να ορίσει ένα νομικό πλαίσιο για τη χώρα μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απαγόρευσης», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ. Η απόφαση πάντως δεν θεωρείται έκπληξη με δεδομένο ότι το Παρίσι είχε ήδη επιβάλει προσωρινές απαγορεύσεις στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργιών, το 2011 και πέρυσι.

Η γαλλική ένωση παραγωγών αραβοσίτου είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του συμβουλίου επικρατείας, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ψηφοφορία στη Γερουσία, με την αιτιολογία ότι η προσωρινή απαγόρευση δεν είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε «επείγουσα οικονομική κρίση», όπως οι ίδιοι υποστήριζαν.
Η ίδια η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα, ενώ επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που δόθηκε έγκριση για μεταλλαγμένο φυτό για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το 2010 για την μεταλλαγμένη πατάτα της εταιρείας BASF (περιείχε γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά). Τότε η Greenpeace είχε συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες που ζήταγαν να παγώσει η έγκριση της πατάτας αλλά και όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων. Αυτή η πατάτα θεωρήθηκε μεγάλη εμπορική αποτυχία και η BASF αποφάσισε να την αποσύρει από την αγορά.

hellasforce.com

Σχόλια