Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΕ: Παίρνει πάνω της το «παιχνίδι» με το φυσικό αέριο, αλλά…


ΕΕ: Παίρνει πάνω της το «παιχνίδι» με το φυσικό αέριο, αλλά…Ενιαία τιμή αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα μέλη της ζητά από τη Μόσχα η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπεύθυνου για θέματα ενέργειας επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ. Στόχος της ΕΕ είναι να μην επιτρέψει πλέον στη Μόσχα την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Η ανακοίνωση αυτή σχετίζεται με το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την ουκρανική κρίση.
Μέχρι τώρα η Ρωσία, μέσω της
Gazprom, διαπραγματευόταν χωριστά, με κάθε χώρα μέλος της Ένωσης, τη τιμή διάθεσης του φυσικού της αερίου, επιτυγχάνοντας να δημιουργεί «πελάτες», με την ρωμαϊκή έννοια του όρου, προωθώντας την πολιτική της, υπό την απειλή του της αύξησης των τιμών.
Ακόμα και χωρίς το όποιο πολιτικό κίνητρο πάντως, είναι αυτονόητο ότι διαφορετικές τιμές μπορεί να επιτύχει μια μεμονωμένη χώρα και διαφορετικές ολόκληρη η ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα αυξήσει την διαπραγματευτική της ισχύ και θα εμφανιστεί, ίσως για πρώτη φορά, ως ενιαία πολιτική οντότητα, έξωθεν.
Η Gazprom, από τη πλευρά της, εκπροσωπώντας, ως γνωστό και το Κρεμλίνο, δήλωσε πως η ευρωπαϊκή πρόταση γεννά ερωτήματα. «Θα επιθυμούσαμε να γνωρίζουμε αν η πρόταση για ενιαία τιμή αφορά και τις αγορές φυσικού αερίου των χωρών μελών της ΕΕ και από άλλες χώρες, πέραν της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία, στην οποία καταβάλει, κατ’ έτος, περί τα 250 δισ. δολάρια, για να αγορά υδρογονανθράκων. Το ρωσικό φυσικό αέριο, μόνο, καλύπτει το 33% των εισαγωγών της ΕΕ.
Ο αρμόδιος επίτροπος ανέφερε επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει πανευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας, ενδυναμώνοντας έτσι την συνεργασία μεταξύ των μελών, αλλά και καθιστώντας ενιαία την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
Ωστόσο, ο Έτινγκερ κρατούσε για το τέλος της δήλωσής του το κερασάκι της τούρτας, αναφέροντας ότι στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς σχεδιασμούς – προφανώς και στην απαίτηση για ενιαία τιμή περιλαμβάνονται και η Ουκρανία, η Γεωργία και τα δυτικά Βαλκάνια. «Πρέπει να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία», κατέληξε.
Τώρα όλα εξαρτώνται από τη Μόσχα, η οποία μάλλον δεν θα δει με καλό μάτι τα νέα ευρωπαϊκά ενεργειακά σχέδια, έχοντας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, τη δυνατότητα να εκβιάσει καταστάσεις. Μέχρις ενός σημείου τουλάχιστον.
Και ο τρόπος που προσέγγισε το ζήτημα ο Επίτροπος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απάντησης από τη Μόσχα, ότι συμφωνεί για ενιαία διαπραγμάτευση με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά δεν την ενδιαφέρει και δεν δέχεται να συζητήσει για τις χώρες που δεν είναι μέλη… 

hellasforce.com

Σχόλια