Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Πούτιν πήρε το όπλο του… «Σκουπίδια οι ισχυρισμοί περί ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία»


Ο Πούτιν πήρε το όπλο του… «Σκουπίδια οι ισχυρισμοί περί ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία»«Μετά την απόφαση του Γιανουκόβιτς να αναστείλει τη συμφωνία με την Ε.Ε., στην Ουκρανία έγινε αντισυνταγματικό πραξικόπημα και ένοπλη κατάληψη της εξουσίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξή του, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών.
Όπως ανέφερε ο Πούτιν, ο Γιανουκόβιτς εκτελούσε σωστά τα προεδρικά του καθήκοντα,
ενώ υππογράμισε ότι δεν τόλμησε να υπογράψει διάταγμα για τη χρήση βίας ενάντια στους πολίτες. «Μίλησα πολλές φορές μαζί του στη διάρκεια της κρίσης και όταν ήρθε στη Ρωσία συζητήσαμε επίσης το ενδεχόμενο χρήσης βίας. Δεν έχει σημασία πώς το βλέπετε αυτό – η ουσία της απάντησή του ήταν στα λόγια που μου είπε: “Σκέφτηκα πολλές φορές ότι είναι αναγκαία η χρήση βίας. Δεν τόλμησα όμως να υπογράψω ένα διάταγμα που θα στρεφόταν κατά των πολιτών της χώρας μου”» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ είπε ότι διαφωνεί με την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς από τη χώρα.
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; «Το σημαντικότερο είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Πρέπει να συζητήσουμε από κοινού πώς θα ξεπεραστεί η κρίση». Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ των σημερινών Αρχών της Ουκρανίας και των περιφερειών, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Υπογράμμισε ότι η Ρωσία ανέκαθεν ήταν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να το κάνει, ενώ υπενθύμισε ότι η ρωσική βοήθεια προς το Κίεβο ανέρχεται ήδη σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας ότι τη Ρωσία και την Ουκρανία συνδέουν πάρα πολλά κοινά συμφέροντα. «Αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε και να είμαστε η μία χώρα δίπλα στην άλλη. Σίγουρα είναι κάτι που θα γίνει κατανοητό, παρ” όλες τις σημερινές συναισθηματικής φύσης δυσκολίες».
Όλοι οι ισχυρισμοί περί συμμετοχής της Ρωσίας στις πρόσφατες εξελίξεις στα ανατολικά της Ουκρανίας είναι «σκουπίδια», τόνισε ο Πούτιν: «Δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα. Υπάρχει μόνο ο τοπικός πληθυσμός και η καλύτερη απόδειξη (ότι ο ρωσικός στρατός δεν συμμετέχει) είναι ότι οι άνθρωποι βγάζουν τις μάσκες που φοράνε».
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων είναι δυνατή η αμοιβαία κατανόηση με την Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του δικαιώματος που του έχει δώσει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού «μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας μπορούν να επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ουκρανία».

hellasforce.com

Σχόλια