Μ. Χρυσοβελώνη: Δυστυχώς παραμένει τέταρτος ο Κώστας Αγοραστός!

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μ. Χρυσοβελώνη: Δυστυχώς παραμένει τέταρτος ο Κώστας Αγοραστός!
Καλό είναι ο κ. Αγοραστός να απαντά ο ίδιος δημόσια και να μην κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις του Συνδυασμού του. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση του για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν διακρίνεται από την αναγκαία σοβαρότητα ή ειλικρίνεια που θα περίμεναν οι Θεσσαλοί πολίτες από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη.

Περιορίζομαι στα ζητήματα ουσίας που αφορούν το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας αφήνοντας στην άκρη το θέατρο του παραλόγου που αφορά τον Ιονέσκο (και όχι Ιονέσκου), το οποίο ελπίζω πως δεν θα θελήσει να παίξει ο Κώστας Αγοραστός. Ας δούμε λοιπόν πως έχει η πραγματικότητα:
  1. Ο Κ. Αγοραστός με κατηγορεί ότι απέκρυψα «άλλες επιτυχημένες» πλευρές της εκ μέρους του διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Ξεχνά πως τα σχετικά στοιχεία τα κατέθεσε στη Βουλή ο ομοϊδεάτης του και υπουργός της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης. Δεν ήταν δικά μου στοιχεία για να τα αποκρύψω ούτε επιτρέπουν οιανδήποτε παρερμηνεία ή αμφισβήτηση. Καταγράφω με ενδιαφέρον την προσωπική άποψη του Περιφερειάρχη ότι θα πρέπει να πιστώνεται και τα κονδύλια που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες. Εάν επιμένει σε αυτή την απάντηση, πολύ ευχαρίστως θα καταθέσω και νέα ερώτηση προς τον κ. Χατζηδάκη, θέτοντας του υπόψη την ιδιαίτερη αυτή ερμηνεία του Κ. Αγοραστού. Είμαι βέβαιη πως και η επόμενη απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης θα αποδειχθεί εξίσου διαφωτιστική…
  2. Ο Κ. Αγοραστός με κατηγορεί ότι χρησιμοποίησα ένα «φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα» ενόψει εκλογών. Όμως δεν ήμουν εγώ που δημοσίευσα μιαν απάντηση γεμάτη από λογιστικές αλχημείες και παραπειστικά νούμερα. Εγώ απλώς έδωσα στην δημοσιότητα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης για την απορρόφηση Κοινοτικών πόρων ως τις 31-12-2013, τα οποία ζήτησα και για τις 13 Περιφέρειες. Στοιχεία συγκρίσιμα και ομοιόμορφα παρουσιασμένα για όλες τις όμοιες περιπτώσεις, δηλ. αιρετές Περιφέρειες της χώρας. Επομένως η θεωρία Αγοραστού ότι δήθεν «φωτογράφισα» ειδικά εκείνον με την ερώτηση μου στη Βουλή, ζητώντας μάλιστα επιλεκτικά ορισμένα μόνο στοιχεία του ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι με βόλευαν, είναι μια συνωμοσιολογική θεωρία που δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί σοβαρή προσέγγιση για ένα τόσο σοβαρό αναπτυξιακό ζήτημα όπως η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην Θεσσαλία.
  3. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά το πνεύμα της απάντησης του Συνδυασμού της ΝΔ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εμμένει στην «πρωτιά Αγοραστού» και υπερασπίζεται την δημιουργική λογιστική του. Αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τους Θεσσαλούς που πρέπει να συνεκτιμηθεί από όλους πολύ σοβαρά ενόψει των εκλογών, καθώς μας υπενθυμίζει την προσκόλληση της παράταξης Αγοραστού στην εικονική πραγματικότητα. Έχουμε το φαινόμενο να ανακοινώνεται επίσημα από το υπουργείο Ανάπτυξης πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι τέταρτη στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ με ποσοστό 63,7%, αλλά αυτή να βαφτίζεται «ανακοίνωση της Χρυσοβελώνη» (!) και η πραγματικότητα να αντικαθίσταται από το εικονικό ποσοστό 71%, γιατί έτσι θέλει ο Κ. Αγοραστός. Αν αυτό δεν είναι πολιτική ανειλικρίνεια, τότε οι λέξεις έχουν πλέον χάσει κάθε νόημα.
  4. Τέλος, το αν ορθά όπως ισχυρίζεται ο κ. Αγοραστός παραμένουν μετά από 6 χρόνια δεσμευμένα «προς αξιοποίηση» 163 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ξέρει καλύτερα η ίδια η Θεσσαλική οικονομία και κοινωνία που συνεχίζουν να βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση. Εν μέσω μιας μόνιμης και ακραίας ύφεσης το να επαίρεται ο κ. Αγοραστός για «λεφτά που υπάρχουν», μου θυμίζει κάτι από «πρωτογενές πλεόνασμα». Σε κάθε περίπτωση το να λέει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης πως θα συνεχίσει να ρίχνει λεφτά από το ΕΣΠΑ σε έργα βιτρίνας, χωρίς καμία αυτοκριτική για τις μέχρι τώρα επιλογές του, είναι μια πρόκληση για την φτωχοποιημένη κοινωνία της Θεσσαλίας.
Μπορεί οι κανόνες διαχείρισης του ΕΣΠΑ να είναι όντως πολλοί όπως λέει ο Κ. Αγοραστός. Όμως η αλήθεια είναι πάντα μια. Κι ο Κώστας Αγοραστός δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν μας είπε την αλήθεια για το ΕΣΠΑ.

Για την αποφυγή και νέων παρερμηνειών των πραγματικών στοιχείων όπως επίσημα κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης επισυνάπτω την έγγραφη απάντηση του κ. Χατζηδάκη (που υπάρχει στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση για οικονομία χώρου):



Σχόλια