Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτή είναι η Ελλάδα της «ανάπτυξης»: Θερίζουν τα εγκεφαλικά λόγω κρίσης- Δεν έχει να αγοράσει φάρμακα ο κόσμος


Αυτή είναι η Ελλάδα της «ανάπτυξης»: Θερίζουν τα εγκεφαλικά λόγω κρίσης- Δεν έχει να αγοράσει φάρμακα ο κόσμοςΣε μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων στους Έλληνες μετατρέπεται η οικονομική κρίση. Δεκατρείς στους 100 ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή λόγω αδυναμίας συμμετοχής στη δαπάνη, συμμετέχοντας εκόντες άκοντες σε ένα αδιάκοπο παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας με τους «τυχερούς» να εκδηλώνουν
ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και τους άτυχους να χάνουν τη ζωή τους.
Τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) που παρουσιάστηκαν σήμερα με την ευκαιρία του 29ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 25 και 26 Απριλίου από το ΕΛΙΚΑΡ και την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι συγκλονιστικά σε ό,τι αφορά τη στάση των ασθενών απέναντι στην ασθένεια και την θεραπεία τους.
Όπως προέκυψε από την έρευνα σε δείγμα 45.000 ατόμων –συμμετείχαν στη δράση του ΕΛΙΚΑΡ «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου»- για το 45% των Ελλήνων το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ μεγάλο ενώ ποσοστό 8% δηλώνει ότι η κάλυψη της φαρμακευτικής αγωγής του είναι πλέον δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση. Το 12,9% των ασθενών ανέφερε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, διαπιστώθηκε η ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής στον ελληνικό πληθυσμό. «Το 3% των Ελλήνων πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ το ποσοστό υπερβαίνει το 10% στις ηλικίες άνω των 75» ανέφερε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου γιατί «τα δεδομένα δείχνουν ότι αφενός η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφετέρου πρόκειται για μια ασθένεια με πολύ υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας και την κυριότερη αιτία ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων».
Στους… «κλασικούς» παράγοντες κινδύνου των καρδιολογικών προβλημάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών και διευθυντής της Α′ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, υπογραμμίζοντας ως πρωταρχικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου το κάπνισμα.
Ο ειδικός προανήγγειλε ότι για πρώτη φορά φέτος η παρουσίαση των νεότερων οδηγιών στον τομέα της πρόληψης θα γίνει προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα, με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση του Έλληνα κλινικού καρδιολόγου. 

hellasforce.com

Σχόλια