ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: «ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
«ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ»
Την εμπλοκή της Ελλάδας σε φορολογικά - νομικά ζητήματα στις ΗΠΑ, σχετικά με εικοσαετείς επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω του γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη, διερευνά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ομογενειακό Τύπο,
η υπόθεση αφορά την τοπική - μη κερδοσκοπική - ελληνική Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας και απασχολεί την Αμερικανική Φορολογική Υπηρεσία (IRS).
Ακολουθεί το Κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΘΕΜΑ: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (IRS), αντίγραφα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην ομογενειακή e-εφημερίδα «Πρωινή», το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστώνη, επιχορηγούσε κάθε χρόνο και για περίπου 20 χρόνια (τελευταία χρονιά 2010) την τοπική - μη κερδοσκοπική - ελληνική Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας, η οποία απασχολεί τα ΜΜΕ με τα χρήματα του εράνου για την Μυρτώ και με αφορμή αυτόν τον έρανο, απασχολεί και την Εισαγγελία της Μασαχουσέτης.

Παρόμοια περίπτωση, με πολλά ερωτηματικά, υπήρξε και για έρανο για πυρόπληκτους στην Ελλάδα (2007) από την ίδια Ομοσπονδία.

Οι ετήσιες χορηγίες μέσω του γενικού Προξενείου της Ελλάδας ήταν της τάξης των 5.000-10.000 δολ. κάθε χρόνο. Χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Δίνονταν στην τοπική Ομοσπονδία βασικά με επιταγές του γενικού Προξενείου.

Σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες, το γενικό προξενείο ουδέποτε ασχολήθηκε με τους λόγους - αιτίες χορηγιών και την κατάληξη των χρημάτων αυτών.

Επειδή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η δραστηριότητα της τοπικής ελληνικής Ομοσπονδίας είναι η διοργάνωση μιας παρέλασης μια φορά τον χρόνο, τα έξοδα της οποίας καλύπτονται όλα από την τοπική Ομογένεια.

Επειδή η Ομοσπονδία, όπως πληροφορούμαι, δεν είχε ούτε έχει λειτουργικά και συναφή έξοδα και φιλοξενείται σε «Πολιτιστικό Κέντρο».

Επειδή η Φορολογική Υπηρεσία ΗΠΑ έχει βρει ατασθαλίες στις φορολογικές δηλώσεις της Ομοσπονδίας και ο λόγος είναι ότι τα ποσά που έδινε το γενικό Προξενείο δεν αναφέρονταν στην φορολογική δήλωση της Οργάνωσης, όπως ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ ορίζει.

Επειδή, σύμφωνα με ηλεγμένες και έγκυρες πληροφορίες, οι ομοσπονδιακές αρχές ΗΠΑ ασχολούνται με αυτό το θέμα κι επειδή έτσι έμμεσα εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του γενικού Προξενείου στην Βοστώνη.

Με δεδομένο ότι είμαι Γραμματέας της μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και με δεδομένο ότι και από την δημοσιογραφική μου υπόσταση, αλλά και του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σας ερωτώ κ. Υπουργέ:

  1. Πόσα χρήματα συνολικά δόθηκαν στην ελληνική Ομοσπονδία Βοστώνης από 1990 και για ποιό σκοπό;
  2. Μπορείτε να ζητήσετε επίσημα από την Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και από το γενικό Προξενείο μας στη Βοστώνη να ερωτήσουν και μετά να πληροφορήσουν, πού και πώς διατέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα από την Ομοσπονδία Βοστώνης, η οποία δεν έχει άλλες δραστηριότητες εκτός της παρέλασης, την οποίαν χρηματοδοτεί 100% η τοπική Ομογένεια;
  3. Γιατί το τοπικό ελληνικό Προξενείο έδινε χορηγίες χωρίς ποτέ να ερωτά τι τις θέλουν οι της Ομοσπονδίας και πού - πώς τις χρησιμοποιούν, αφού αποδεδειγμένα δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιον γενικότερου ομογενειακού συμφέροντος σκοπό, για κάποιο έργο ή για προβολή της Ελλάδας;
  4. Γιατί το ελληνικό γενικό Προξενείο δεν ερώτησε ποτέ να μάθει αν οι χορηγίες αυτές δηλώνονταν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει να εμπλακεί έμμεσα η Ελλάδα σε φορολογικά-νομικά ζητήματα στις ΗΠΑ, ο νόμος των οποίων σαφέστατα ορίζει ότι ποσά χορηγιών άνω των 5.000 δολ. σε μία δόση, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται από που προέρχονται συγκεκριμένα και ονομαστικά, κάτι το οποίο - σύμφωνα με τις καταγγελίες - ουδέποτε έπραξε η ελληνική Ομοσπονδία Βοστώνης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια