«Χτύπημα δεμένο με την επιστροφή στις αγορές και την επίσκεψη Μέρκελ» λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου λίγα τετράγωνα μακριά από το ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνει στην ανταπόκριση του από την Αθήνα το πρακτορείο Associated Press, σημειώνοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική ενέργεια υπάρχει εμπορικό κέντρο, καθώς και κτήρια τραπεζικών οργανισμών.
Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη ότι η επίθεση συνέβη μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στη χώρα μας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ,
ενώ αναφορά γίνεται και στην επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010.
Το πρακτορείο Reuters, από την πλευρά του, σημειώνει ότι, παρά τις υλικές ζημιές, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Η αστυνομία, σύμφωνα με την ανταπόκριση του πρακτορείου, θεωρεί ότι υπεύθυνες για την επίθεση είναι πιθανότατα τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες κινούνται στο χώρο της Άκρας Αριστεράς ή του αναρχισμού, ενώ αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή.

Στο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 70 κιλά εκρηκτικών, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή των αρχών.
Κάνει τέλος λόγο για λαϊκή οργή, παρά την έξοδο στις χρηματαγορές, λόγω των κοινωνικών συνεπειών της εξαετούς πρωτοφανούς ύφεσης, κυρίως της ανεργίας η οποία αγγίζει το 28%.

Στο γεγονός ότι το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, έξω από το οποίο πραγματοποιήθηκε η έκρηξη, βρίσκεται κοντά στα γραφεία όπου στεγάζονται οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών, στέκεται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι την Τετάρτη προηγήθηκε η ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και η πρώτη πανελλαδική απεργία κατά της λιτότητας για το 2014.

Σημειώνει τέλος ότι στην Ελλάδα σημειώνονται συχνά εκρήξεις τέτοιου τύπου, οι οποίες συνήθως αποδίδονται σε αναρχικές ομάδες.
«Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου, στην Αθήνα εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές» αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, σε τηλεγράφημά του και επισημαίνει ότι δύο άγνωστοι είχαν προηγουμένως ειδοποιήσει, με τηλεφώνημά τους σε εφημερίδα και ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Μεταφέρει δε τη δήλωση του κ. Κεδίκογλου, «δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να πετύχουν τους στόχους τους».

Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ακόμη ότι η έκρηξη συνέβη κοντά σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα και ότι η Αστυνομία υποπτεύεται κάποια από τις πολλές ακροαριστερές οργανώσεις.
«Ώρες πριν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας», αναφέρουν οι New York Times, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των οποίων τα κτήρια γύρω από το σημείο της έκρηξης δονήθηκαν από την έντασή της.

Η εφημερίδα σημειώνει στον ιστότοπό της ότι την Παρασκευή φθάνει στην Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία είναι συνδεδεμένη όσο κανείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης με τα προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

hellasforce.com

Σχόλια