Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

«Ξεβράκωμα» των προβλέψεων περί ανάπτυξης: ούτε το 2015 ανάπτυξη, έρχεται κι άλλη ευρωπαϊκή «στήριξη»

«Ξεβράκωμα» των προβλέψεων περί ανάπτυξης: ούτε το 2015 ανάπτυξη, έρχεται κι άλλη ευρωπαϊκή «στήριξη» Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά η ανάκαμψη απέχει ακόμα, εκτιμά η Morgan Stanley σε σημερινή έκθεσή της για την Ελλάδα, που τιτλοφορείται “GREturn to market, but GREcovery?”. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν είναι πρόωρη, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η έκδοση ομολόγων θα πάει καλά.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Morgan Stanley δεν συγκαταλέγεται στους ξένους οίκους που σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε σήμερα το Reuters, παίρνουν τη δουλειά της έκδοσης του πρώτου ελληνικού ομολόγου. Και αυτό δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη σχετικά απαισιόδοξη εκτίμηση που εκφράζουν οι αναλυτές της για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.
Κατά την άποψη της Morgan Stanley, οι σημερινές τιμές στη δευτερογενή αγορά υπονοούν ότι μια δίκαιη απόδοση για το νέο ελληνικό ομόλογο βρίσκεται κοντά στο 5,3% εάν η έκδοση είναι 5ετής ή στο 4,2% εάν είναι 3ετής.
Όπως σημειώνει ο οίκος, υιοθετεί πιο θετική άποψη για την ελληνική οικονομία φέτος από ό,τι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, προβλέποντας περίπου μηδενική ανάπτυξη. Όμως, για το 2015, η εκτίμησή του για ανάπτυξη 0,5% είναι πιο συντηρητική, ειδικά έναντι της επίσημης πρόβλεψης της τρόικας.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την Ελλάδα εντοπίζεται από τη Morgan Stanley στο πολιτικό μέτωπο, με τον οίκο να προβλέπει την περαιτέρω αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης και άλλες μορφές ευρωπαϊκής στήριξης. Αλλά με την πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, οι αγορές θα παρακολουθούν προσεκτικά τη δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, σημειώνει.
Βασικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι, σύμφωνα με τον οίκο, εάν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη. “Πιστεύουμε ότι μπορεί, αλλά θα χρειαστεί περισσότερο καιρό από ό,τι αναμένεται”, απαντά ο οικονομολόγος Daniele Antonucci. “Επομένως, βλέπουμε περιθώριο για απογοήτευση σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές”, τονίζει, εξηγώντας ότι ο ελληνικός οικονομικός κύκλος είναι ασθενέστερος από ό,τι σε άλλες χώρες της περιοχής.
Ένα ακόμα σημαντικό ερώτημα είναι, κατά τη Morgan Stanley, το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τον αποπληθωρισμό. Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η πτώση των τιμών που συντελείται στη χώρα είναι αποτέλεσμα της εξισορρόπησης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. “Επομένως, μια προσαρμογή των τιμών προς τα κάτω όχι μόνο είναι αναμενόμενη, αλλά είναι και ευπρόσδεκτη, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και δίνει ανάσα στους καταναλωτές”, σημειώνει.
Όμως, τονίζει πως εάν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί για καιρό, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερου του οφέλους. “Καθώς τα ονομαστικά εισοδήματα συνεχίζουν να συρρικνώνονται, το σπιράλ του χρέους και του αποπληθωρισμού γίνεται αυτο-εκπληρούμενο. Επομένως, όταν η κατάσταση αρχίσει να πηγαίνει προς τα εκεί, είναι δύσκολο να αναστραφεί”, προειδοποιεί ο οίκος.
Τα οικονομικά ρίσκα
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ρίσκα για την Ελλάδα, η Morgan Stanley εξηγεί πως η οικονομία είναι πολύ κλειστή, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις από τις τάσεις του διεθνούς εμπορίου (τόσο οι θετικές, μέσω της αυξημένης ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα, όσο και οι αρνητικές εξαιτίας του ισχυρού ευρώ) να είναι περιορισμένες.

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, αλλά και σε αυτό το μέτωπο, τα όσα συμβαίνουν έξω από τα σύνορα της χώρας έχουν μικρή επίπτωση, αφού βασικός μακροοικονομικός παράγοντας για την πραγματική οικονομία είναι το πρόγραμμα διάσωσης.
Σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο, η Morgan Stanley σημειώνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωζώνης που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ένα ενδεχόμενο σοκ από την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στις τιμές του φυσικού αερίου.
Επιπλέον, ο οίκος βλέπει πιθανούς κινδύνους και από μια εντονότερη επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών.
Τα πολιτικά ρίσκα
Η ασθενέστερη ανάπτυξη ενδέχεται να επηρεάσει την πολιτική δέσμευση αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος, προειδοποιεί η Morgan Stanley. Και επισημαίνει την περαιτέρω αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ως αποτέλεσμα των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. “Επομένως, πιστεύουμε ότι οι πολιτικές και η πολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Είναι, επίσης, και ο κίνδυνος που είναι δυσκολότερο να αποτιμηθεί από τους εμπλεκόμενους στις αγορές σε σχέση με τα οικονομικά ρίσκα, και ίσως να επηρεάσει σημαντικά το κλίμα”.

Η στρατηγική στα ομόλογα
Η Morgan Stanley δηλώνει ότι προτιμά τα 10ετή από τα 20ετή ελληνικά ομόλογα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και επαναλαμβάνει την προτίμησή της για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έναντι εκείνων των αναδυόμενων αγορών.

Σε ό,τι αφορά το warrant του ελληνικού ΑΕΠ, ο οίκος τονίζει πως αυτό φαίνεται μεν σχετικά φθηνό στα τρέχοντα επίπεδα, όμως, μια πιο ρηχή ανάκαμψη και ένας παρατεταμένος αποπληθωρισμός είναι βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του. newmoney.gr 

hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.