ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ...

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ. ΕΓΔΥΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ! ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΑ ΜΕ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΟΠΛΟ!

Σοβαρότατες καταγγελίες απαράδεκτης συμπεριφοράς Ρουμάνων συνοριοφυλάκων εις βάρος Ελλήνων ομογενών από την Ρωσία, διερευνά ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ με Ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών.


Ο επαγγελματικός ζήλος των Ρουμάνων αστυνομικών - σύμφωνα με τις καταγγελίες - ξεπέρασε κάθε όριο όταν ζητήθηκε από έγκυο επιβάτη να ξεντυθεί για να αποδείξει ότι είναι πράγματι έγκυος...

Επίσης, ένας εκ των αστυνομικών - πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες - τραυμάτισε με πιστόλι στο κεφάλι εικοσιπεντάχρονο ομοεθνή μας, που διαμαρτυρήθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και διακομιστεί σε κοντινό νοσοκομείο.

Πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα, στην Ερώτηση που ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Κύριε Υπουργέ,

Προ ολίγων ημερών, στις 9/3/2014, σημειώθηκε σοβαρότατο επεισόδιο στα σύνορα της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια ελέγχου λεωφορείου που μετέφερε ομογενείς μας από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

Όπως ενημερωθήκαμε από έγκυρο ηλεκτρονικό έντυπο (voria.gr), οι επιβάτες του εν λόγου λεωφορείου καταγγέλλουν πως ο έλεγχος παρατάθηκε σκοπίμως για πέντε ολόκληρες ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις προκλητικές επιδιώξεις των Ρουμάνων συνοριακών δεν εντοπίστηκε τίποτα μεμπτό στις βαλίτσες των επιβατών.

Ο «επαγγελματικός ζήλος» των Ρουμάνων αστυνομικών - σύμφωνα με τις καταγγελίες - ξεπέρασε κάθε όριο όταν ζητήθηκε από έγκυο επιβάτη να ξεντυθεί για να αποδείξει ότι είναι πράγματι έγκυος.

Η αναίτια προκλητική και προσβλητική στάση των Ρουμάνων δεν περιορίστηκε μόνο στην προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο πρόσωπο της εγκύου γυναίκας, αλλά επεκτάθηκε σε βαριές σωματικές βλάβες.

Ένας εκ των αστυνομικών - πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες - τραυμάτισε με πιστόλι στο κεφάλι εικοσιπεντάχρονο ομοεθνή μας, που διαμαρτυρήθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και διακομιστεί σε κοντινό νοσοκομείο.

Για το εν λόγο περιστατικό ενημερώθηκε ο Έλληνας πρόξενος στη Ρουμανία από τους επιβάτες του λεωφορείου.

Όπως σχολιάζοντας, είναι πιθανόν η συμπεριφορά των Ρουμάνων να είναι εντεταλμένη και να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, σε ένδειξη αντιπάθειας προς πολίτες της Ρωσίας.

Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο να φέρονται με τον περιγραφόμενο τρόπο στους ομοεθνείς μας, επειδή είναι πολίτες της Ρωσίας (ορισμένοι και της Ελλάδας, όταν μάλιστα προεδρεύει στην Ε.Ε.).

Εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση και ισχύουν τα καταγγελλόμενα, εκφράζεται ο φόβος ότι οι Ρουμάνοι θα εντατικοποιήσουν τις προκλήσεις στα σύνορα, κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί, αφού πολλοί ομογενείς μας πραγματοποιούν ταξίδια και επαγγελματικές ανταλλαγές στην Ελλάδα οδικώς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι ενήμερος για το περιστατικό που έλαβε χώρα στα ρουμάνικα σύνορα;
  2. Το ΥΠΕΞ διερεύνησε τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που αναγράφονται στην ιστοσελίδα voria.gr ;
  3. Υπήρξε αντίδραση - ενημέρωση του ΥΠΕΞ εκ μέρους της διπλωματικής μας Υπηρεσίας στο Βουκουρέστι;
  4. Αν υπάρχει έστω και το παραμικρό ψήγμα αλήθειας στις συγκεκριμένες καταγγελίες, προτίθεται ή όχι να ζητήσει άμεσες εξηγήσεις από τον Ρουμάνο ομόλογο του για την ανεπίτρεπτη, προκλητική επίθεση σε βάρος των ελλήνων ομογενών;
  5. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός για να διαφυλάξει την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ομοεθνών μας από τα σύνορα της Ρουμανίας;

Για πλήρη ενημέρωσή σας, σας παραθέτω και τον σύνδεσμο του σχετικού δημοσιεύματος:


Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια