Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πούτιν:Πάλι καλά που θυμήθηκε η δύση ότι υπάρχει διεθνές δίκαιο


Πούτιν:Πάλι καλά που θυμήθηκε η δύση ότι υπάρχει διεθνές δίκαιοΑποσπάσματα από την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν χθες στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
«Τι ακούμε από τους συναδέλφους από τη δυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική; Ότι εμείς καταπατούμε το διεθνές δίκαιο. Πρώτα από όλα πάλι καλά που θυμήθηκαν ότι υπάρχει διεθνές δίκαιο… Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Και δεύτερον: το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που ορίζει ο ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκε από την Ουκρανία μετά την περίοδο της ΕΣΣΔ.
Τότε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αλλά τώρα στην Κριμαία όχι; Γιατί; Στο Κόσοβο, που το πήραν από τη Σερβία, χαρακτηρίζουν τις διαδικασίες νόμιμες, ενώ ποτέ δεν ρωτήθηκε η κεντρική εξουσία της Σερβίας. Και αποφάσισαν ότι μόνο η ορισμένη κυβέρνηση του Κοσόβου μπορεί να αποφασίσει για την υπόσταση του Κοσόβου. Εκεί ναι, στην Κριμαία γιατί όχι; Γιατί το δικαίωμα που έχουν οι Αλβανοί στο Κόσοβο, να μην το έχουν οι Ρώσοι και οι Τατάροι της Κριμαίας στην Κριμαία; Γιατί; Επιπλέον, στο Κόσοβο αυτό όλο στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Είναι αυτές πολιτικές διαδικασίες; Δεν είναι θέμα διεθνούς δικαίου απλά, είναι ζήτημα θεμελιώδους τιμιότητας. Σήμερα να το ονομάζεις άσπρο και αύριο το ίδιο πράγμα μαύρο. Στην Κριμαία, δόξα τω Θεώ, δε θρηνήσαμε νεκρούς.
Η πολιτική των δυτικών, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, δε στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά στο δίκαιο του ισχυρού. Τι είναι αυτό που για αυτούς καθορίζει το μέλλον του κόσμου; Το ότι μόνο αυτοί έχουν δίκιο. Κάνουν ό,τι τους ευχαριστεί. Αυτοί λειτουργούν με βάση το όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Στη Γιουγκοσλαβία τι κάνανε; Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Στο τέλος του εικοστού αιώνα να ρίχνουν βόμβες. Είναι επιτρεπτό αυτό; Στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ;
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι δυτικοί μας συνάδελφοι φέρθηκαν ανεύθυνα, αντιδεοντολογικά και άξεστα.
Πρέπει να βγούμε απ’την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία είναι πλέον μια χώρα ενεργή στο διεθνές γίγνεσθαι και οφείλουν όλοι να τη σέβονται.
Πιστεύω πως οι ευρωπαίοι θα μας καταλάβουν. Και πρώτα από όλους οι Γερμανοί. Στην πορεία μας προς ενότητα όλης της Ρωσίας, με βάση την ελευθερία.
Δεν είμαστε εναντίον του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε να πηγαίνουμε στη Σεβαστούπολη σαν επισκέπτες του ΝΑΤΟ. Ας έρχονται αυτοί ως επισκέπτες σε εμάς, στη Σεβαστούπολη. Με τους Ουκρανούς είμαστε ένας λαός. Το Κίεβο είναι η μητέρα όλων των ρωσικών πόλεων.»

Σχόλια