Και αυτή τον χαβά της…  Η Τρόικα επιμένει στην κατάργηση των τριετιών
Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα.
Τα εκκρεμή θέματα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στη συνολική διαπραγμάτευση αφού δεν ορίστηκε νέα συνάντηση.


Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι: “ Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία”.
Συγκεκριμένα η Τρόικα επιμένει στη κατάργηση των τριετιών στην παρούσα φάση, αλλά φαίνεται να δέχεται την πρόταση του υπ. Εργασίας οι τριετίες να διατηρηθούν ως θεσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθούν ή να μειωθεί ηπροσαύξηση επί του μισθού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα προσλαμβάνονται χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση του μισθού τους κάθε τριετία.
Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.
Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 % από τον Ιούλιο, φαίνεται οι δυο πλευρές να πλησιάζουν σε συμφωνία. Το υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις της Τρόικας και θα δεχθεί να υπάρξει επιμερισμός 2,9% προς όφελος των εργοδοτών και 1% προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.
Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων, υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται .
Δεν αναμένεται άλλη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη τρόικα και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο.

http://www.hellasforce.com/?p=2936