Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο προσκήνιο η ΑΟΖ… Νέες διαβουλεύσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο….



Στο προσκήνιο η ΑΟΖ… Νέες διαβουλεύσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο….Στο πλαίσιο τήρησης της τακτικής διεξαγωγής, του μηχανισμού τριμερών διαβουλεύσεων, που έχει ορισθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο Πρέσβης Hatem Seif El-Nasr, Βοηθός ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκά Θέματα, θα διεξάγει νέο κύκλο πολιτικών τριμερών διαβουλεύσεων στην Αθήνα, στο επίπεδο Βοηθών ΥΠΕΞ.
Ο Seif El-Nasr επεσήμανε ότι οι συνομιλίες στοχεύουν
στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, στους διάφορους τομείς και στην προώθηση της κοινής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου της εξέτασης δημιουργίας κοινών επιχειρησιακών έργων, γεγονός που θα αποφέρει ωφέλειες και στις τρεις χώρες και θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των μεταξύ τους οικονομικών δεσμών. Επιπρόσθετα, θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τα διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα και ο συντονισμός των σχετικών θέσεων.
Ο Seif El-Nasr διευκρίνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις πιο υποστηρικτικές χώρες στον κύκλο της Ε.Ε., προς τις επιλογές και τις προσδοκίες του Αιγυπτιακού λαού, που εξέφρασε στην Επανάσταση του περασμένου Ιουνίου. Οι δύο αυτές φίλες χώρες διαβεβαίωσαν την υποστήριξή τους, προς το Αιγυπτιακό Κράτος, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη και της αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις αποτελούν σημαντική ευκαιρία για να συνεχισθεί η επικοινωνία και ο συντονισμός με τις δύο αυτές χώρες, υπό το πρίσμα των υποστηρικτικών τους στάσεων για την ενίσχυση της Ευρώ-Αιγυπτιακής συνεργασίας, κατά το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους.
Ο Βοηθός ΥΠΕΞ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προσέθεσε ότι οι τρείς χώρες είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν το απόθεμα των ιστορικών τους σχέσεων, προκειμένου να προωθήσουν τους διάφορους τομείς συνεργασίας.
Το γεγονός αυτό εκφράσθηκε με την εντατικοποίηση των επισκέψεων υψηλών Αξιωματούχων, με κυριότερες την επίσκεψη Αιγυπτίου Προέδρου στην Ελλάδα, στις 20 του περασμένου Ιανουαρίου, την επίσκεψη του Κυπρίου Προέδρου στο Κάιρο, το Δεκέμβριο του 2013, καθώς και την επίσκεψη του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίων στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2014, για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Σημείωσε επίσης, ότι στις 26 του τρέχοντος Μαρτίου, θα φιλοξενηθεί στο Κάιρο νέος κύκλος τεχνικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου, για συζήτηση της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της κοινής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου.
Ο Seif El-Nasr αναφέρθηκε επίσης και στον πρώτο κύκλο του μηχανισμού τριμερών διαβουλεύσεων, σε επίπεδο Βοηθών ΥΠΕΞ, που φιλοξένησε το Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο, μηχανισμό που αποτελεί ιδιοφυή μέθοδο συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ, σε συντονισμό με τον Έλληνα και τον Κύπριο ομόλογό του τον Σεπτέμβριο του 2013.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις είχαν διεξαχθεί σε φιλικό κλίμα που αντανακλούσε το βάθος των σχέσεων και των κοινών δεσμών, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε ο συντονισμός της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Συζητήθηκε επίσης η δημιουργία κοινών οικονομικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Ένωσης για την Μεσόγειο, όπου προτάθηκαν συγκεκριμένα σχέδια για μελέτη από τις αρμόδιους φορείς των τριών χωρών. 

hellasforce.com

Σχόλια