Nέο σκάνδαλο σε παλιό καμβά για το ΥΠΕΞ – Άφησαν εκτός τους πολιτικούς!

«Μπάμ»! Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις απάτες που έγιναν και αφορούν παράνομες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών, δείχνει ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, πόσο εμπλεκόμενο είναι το υπουργείο Εξωτερικών σε κάθε μορφής απάτη, κομπίνα και διαφθορά!
Η σύλληψη και προφυλάκιση του Κώστα Τζεβελέκου, προέδρου και υπεύθυνου της ΜΚΟ «ΙΜΙ»  (και πρώην υποδιευθυντή της πράσινης ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ,
στη φωτογραφια καθώς υπογράφει τη συμφωνία στο Λίβανο, παρουσία του τότε εκεί πρέσβη κ. Γαβριηλίδη) για ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που αγγίζει το ποσό των 9 εκατομμυρίων καθώς και η δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος επτά ακόμη εμπλεκομένων αποτελεί την βασική πράξη για την υπόθεση «ΙΜΙ». Η συγκεκριμένη Οργάνωση δραστηριοποιείτο σε αποναρκοθετήσεις εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Βοσνία, το Λίβανο και το Ιράκ.
IMInitΓια την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΜKO., της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών  εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για σειρά μελών του υπουργείου Εξωτερικών (ο νυν «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων» Αλεξ Ρόντος που έχει αποσπαστεί στην Ευρωπαϊκή Εξωτερική Υπηρεσία Δράσης (EEAS) , ο δεύτερος εμπλεκόμενος διπλωματικός υπάλληλος είναι ο Νίκος Μπάζας, πρέσβης στο Χαρτούμ και ο τρίτος ο Νίκος Τσαμαδός, πρέσβης τώρα στο Τόκυο),  για ευθύνες που ξεκινούν από την «βοήθεια» στο κύκλωμα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, η υπόθεση απασχολούσε σοβαρά τους Ν. Μπάζα και Αλ. Ρόντο,  καθώς στο τελευταίο διάστημα της υπηρεσία του κ. Μπάζα στην ΜΕΑ Γενεύης, δεχόταν στο γραφείο του Σαββατοκύριακα τον Άλεξ Ρόντο, εκτός ωρών γραφείου σε ιδιωτικές συναντήσεις.
Τέλος οι τρεις πρώην διπλωματικοί ανήκουν επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας σε συνταξιούχους με πρεσβευτικό βαθμό.
Γιατί και πως διασώθηκαν οι πολιτικοί;
RondosLoverdosPapandreouΑντιθέτως δεν εμφανίζονται διώξεις και αναφορές των πολιτικών τους προϊσταμένων, όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος και Ε. Στυλιανίδης οι οποίοι όχι μόνο επέτρεψαν την χρηματοδότηση,  αλλά κυρίως γιατί ενώ ειδοποιήθηκαν για την υπόθεση,  αρνήθηκαν να την προχωρήσουν ως όφειλαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα προέβησαν και σε «τιμωρία» όσων κατήγγειλαν  τις παρανομίες. (στη φωτο Ανδρ. Λοβέρδος, Γ Παπανδρέου και Αλ. Ρόντος)
320px-Samaras-Loverdos-StylianidisΓιατί, τις «αποναρκοθετήσεις» όσον αφορά στο Λίβανο τις είχε καταγγείλει στον Α. Λοβέρδο ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2004, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2004 κι ένα  μήνα αφότου ανέλαβε την πρεσβεία Βηρυτού, ο πρέσβης Νικόλαος Βαμβουνάκης. Ο Α. Λοβέρδος δεν έκανε βεβαίως απολύτως τίποτα, αφού και  ο ίδιος είχε πάει στο Λίβανο για να πιστοποιήσει την « καλή πορεία του έργου», σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Επανέλαβε ο πρέσβης, εξ όσων γνωρίζουμε, 3 ακόμη φορές τις ίδιες καταγγελίες μετά τις εκλογές στο διάδοχο του,  Ευρ. Στυλιανίδη ο οποίος επίσης δεν έκανε τίποτα.
Στη σχετική όμως έκθεση της ΕΛ. ΑΣ, δεν υπάρχει υλικό προκειμένου να διωχθούν και οι δυο αυτοί πολιτικοί!
Πως έγινε η κομπίνα
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διερεύνησης διαχειρίστηκε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, ενώ μόνο η αναφορά, που συνοδεύει τη σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ξεπερνά τις ογδόντα σελίδες.
Στην πραγματικότητα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.
Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της MKO., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η ΜKO δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜKO
Ποιες οι ευθύνες του ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν εφαρμόστηκαν διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜKO από το ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα:
  • δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης.
  • οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.
  • γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση.
  • δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ,
  • ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.
Ερωτήματα
Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με την τύχη των τριών «εν ενεργεία» πρέσβεων. Τι θα κάνει η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Ευάγγ. Βενιζέλος; Θα τολμήσει να προκαλέσει την άμεση ανάκλησή τους ή θα παίξει το γνωστό «παιχνίδι» του ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια να κουκουλώσει τα πράγματα, περιμένοντας την … τελεσιδικία; (σε μερικά χρόνια, ίσως).
Άλλο ερώτημα αφορά αν σκοπεύει να διατηρήσει την διπλωματική ιδιότητα στον Άλεξ Ρόντο, και μάλιστα του «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων»…

e-dragoumanos.eu

Σχόλια