H Γερμανία δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς

Το σχέδιο νόμου προβλέπει διεύρυνση του όρου «διαφθορά»

Μετά από χρόνια αδράνειας, το γερμανικό κοινοβούλιο επεξεργάζεται αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο κατά της δωροδοκίας βουλευτών, ανοίγοντας επιτέλους το δρόμο και για την επικύρωση της Συνθήκης του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς.
Ο πυρήνας του νέου νομοσχεδίου
που εκπόνησε η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών προβλέπει ότι κάθε υποχρέωση και εντολή που εκτελείται από γερμανό βουλευτή ως ανταπόδοση για «αδικαιολόγητα προνόμια» θα αποτελούν στο εξής υποθέσεις που θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Το σχέδιο νόμου προβλέπει διεύρυνση του όρου «διαφθορά».
Ως εκ τούτου, στο εξής δεν θα τιμωρούνται μόνον η εξαγορά και πώληση της ψήφου, όπως ορίζει ο σημερινός ποινικός κώδικας. Κάθε συγκεκριμένη συμφωνία που «δεν συνάδει με το δίκαιο», την οποία συνάπτει γερμανός βουλευτής με άλλο πρόσωπο, ανεξαρτήτως αν αυτό λαμβάνει χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, το γερμανικό κοινοβούλιο, τα τοπικά κοινοβούλια ή τις περιφερειακές διοικήσεις, θα αποτελεί στο εξής αντικείμενο της δικαιοσύνης. Κατά την πρώτη συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες συνέκλιναν στην καθιέρωση αυστηρότερων κανόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς των βουλευτών.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει διεύρυνση του όρου «διαφθορά»
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς, γεγονός που στηλίτευσε η βουλευτής των Πρασίνων Κάτια Κόιλ: «Υπό την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, υπογράφηκε το 2004 η Συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς. Από τότε μας μέμφονται κάθε χρόνο, επειδή προφανώς δεν καταφέρνουμε να ποινικοποιήσουμε τη δωροδοκία των βουλευτών. Από όλα τα κράτη που υπέγραψαν τη συνθήκη, μόνο η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Συρία, η Μιανμάρ και η Γερμανία δεν την έχουν επικυρώσει μέχρι σήμερα. Πραγματικά συμπαθητική η ‘παρέα’ μας».
Η Διεθνής Διαφάνεια εκτιμά ότι η πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης να επικυρώσει τη συνθήκη κατά της διαφθοράς οφείλεται και στην επικείμενη επίσκεψη εκπροσώπων του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βερολίνο, όπου θα διενεργηθούν έλεγχοι για το βαθμό εφαρμογής των συμφωνιών για την πάταξη της διαφθοράς. Η 12η θέση της Γερμανίας στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς σε ένα σύνολο 177 κρατών συνέβαλε στην αναβλητική της στάση. Πάντως, η μη ψήφιση σχετικού νόμου, καθώς και η επικύρωση της συνθήκης του ΟΗΕ οφείλονται στους ενδοιασμούς των βουλευτών, κυρίως της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, με επίσημη αιτιολογία ότι η διεύρυνση του όρου «διαφθορά» αντιβαίνει στις ιδιαιτερότητες που έχει η διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής βούλησης. Deutsche Welle

Σχόλια