Τέσσερις ή πέντε σταυρούς θα βάζουμε στα ευρωψηφοδέλτια

Στην καθιέρωση τεσσάρων ή και πέντε σταυρών στους υποψηφίους των ευρωεκλογών προσανατολίζεται η κυβέρνηση ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει σε ισχύ η πρόβλεψη πως όλη η χώρα αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το γεγονός της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας επηρεάζει και την απόφαση για τον αριθμό των σταυρών που θα περιλαμβάνει τελικώς η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη για παράδειγμα ότι στις εθνικές εκλογές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Β' Αθήνας προβλέπονται τέσσερις σταυροί» σημειωνόταν από πηγές του υπουργείου.
Ανάλογες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και για τον προσδιορισμό του ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών που θα προβλεφθεί για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σπασίματος των μεγάλων νησιωτικών δήμων της χώρας, με αφορμή και την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα των δήμων και στο οποίο είχε αρχικώς περιληφθεί σχετική διάταξη.
Στη σκιά των αντιδράσεων, που είχαν προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση τον περασμένο Οκτώβριο της προωθούμενης ρύθμισης για κατάργηση της αρχής του «Καλλικράτη» «ένα νησί, ένας δήμος» και τη διάσπαση δήμων όπως οι Λέσβος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κεφαλονιά και Σάμος, το υπουργείο είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στη χωροταξία των δήμων.
Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν να μην έχει κλείσει οριστικά το ζήτημα.

Σχόλια